- Reklama -

Matt Murray, nováček se dvěma Stanley Cupy

- Reklama -

Tak tohle je opravdu nevídaný kousek. Brankář Pittsburghu Matt Murray se ve třiadvaceti letech zapsal do historie NHL, a to hned několikrát. Stal se prvním gólmanem od roku 1952, jenž zakončil finále Stanley Cupu dvěma čistými konty. To se naposledy povedlo v padesátých letech legendárnímu Terrymu Sawchukovi.
Jako úplně první brankář v historii vyhrál Murray Stanley Cup v obou ze svých prvních dvou sezón v NHL. A protože loni neodchytal v základní části dostatečný počet zápasů, je v letošním ročníku stále veden jako nováček. Ačkoli je to tak trochu paradox, po tom, co předváděl loni v play-off během cesty za prvním Stanley Cupem, platí poněkud podivné konstatování: Matt Murray je nováčkem, který vlastní dva prsteny za triumf ve Stanley Cupu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Murray, který během série s Ottawou vystřídal mezi tyčemi Fleuryho, dovedl Penguins k obhajobě poháru ve velkém stylu. Pittsburgh se tak stal prvním týmem v éře platových stropů, který zvítězil ve dvou sezónách v řadě.
Předchozí dva finálové zápasy na ledě Nashvillu mu přitom nevyšly, pustil dohromady devět branek a diváci na něj hlasitě pokřikovali, že je to všechno jeho chyba a že nestojí za nic. Jak sladká musela být Murrayho pomsta, když před jejich zraky vychytal nulu a ukončil jejich miláčkům sen o stříbrném poháru. „V posledních dvou zápasech byl absolutně ve své zóně. Když tomu tak je, není možné mu dát gól,“ říká generální manažer Jim Rutherford.
Velmi emotivní chvíle nastala, když Marc-Andre Fleury předal Stanley Cup do rukou svého mladšího kolegy. Byl to nádherný důkaz respektu a ukázka Fleuryho charakteru. Jako by tím mladšímu kolegovi definitivně předal štafetu v brankovišti Tučňáků. Fleury sehrál v cestě za pohárem taktéž důležitou roli, když přispěl k vyřazení Columbusu a silného Washingtonu. Teď je s největší pravděpodobností na odchodu z klubu. Pro Murrayho tenhle moment hodně znamenal.
„Moje místo v týmové hierarchii je úplně dole. Máme tu tolik zkušených kluků. Myslel jsem si, že jede předat pohár někomu jinému, ale on ho předal mně. Byla to jedna z nejhezčích chvil mého života,“ děkoval dojatý Murray svému kolegovi a mentorovi.
„Na začátku sezóny jsem mluvil o tom, že si necháme oba gólmany a tihle kluci předvedli přesně to, v co jsem doufal,“ ohlíží se generální manažer Jim Rutherford za skončeným ročníkem. Spekulovalo se o tom, že Pens Fleuryho před uzávěrkou přestupů vymění, aby o něj v létě nepřišli bez náhrady. Oni se rozhodli ponechat si ho, což se jim na začátku play-off při zranění Murrayho náramně vyplatilo.
I Murray si ale v minulosti prošel těžkými časy, třeba v juniorské OHL, kdy vykazoval jen průměrné statistiky. Na draftu v roce 2012 přišel na řadu až jako desátý brankář. Na rozdíl od ostatních devíti je dnes majitelem dvou prstenů za triumf ve Stanley Cupu a je srovnáván s velikány, jakými byli Ken Dryden nebo Patrick Roy.
Sezóna pro něj nezačala nijak dobře. Na Světovém poháru, kde strážil branku týmu severní Ameriky, si přivodil zranění ruky. Při rozbruslení před úvodním zápasem play-off proti Columbusu se opět zranil a úvodní dvě série s Columbusem a Washingtonem musel vynechat. Pro rodáka z Thunder Bay to byla nová zkušenost. Do hry se vrátil až v průběhu konferenčního finále.
„Upřímně, myslím, že až do letošní sezóny jsem nebyl zraněný. Je to frustrující. Ale sezóna je dlouhá, nahoru dolů, a to je přesně to, co mě letos potkalo. Jediné, co v takové chvíli můžete udělat, je vrátit se silnější. Myslím, že jsem se s tím vypořádal dobře,“ říká mladík, kterému mohou ostatní brankáři jeho věku jen závidět. Na to, že se může zapsat do historie, před zápasem nemyslel. Soustředil se jen na svůj vlastní výkon, na svůj úkol. „Nepřemýšlel jsem o tom. Snažil jsem se jen připravit na nedělní zápas, abych dal našemu týmu šanci vyhrát,“ říká.

Jediné, co Murrayho během zápasu zajímá, je další střela, další zákrok. Neustále je soustředěný na to, co přijde. „Je neuvěřitelný. Nikdy není nervózní,“ říká o něm Jevgenij Malkin. „Je to naprostý kliďas. Dostane gól a chytá dál, naprosto stejně, což není snadné, zvláště pro mladého kluka. Je ohromně vyspělý a celý tým těží z jeho klidu a sebedůvěry,“ přidává se s chválou obránce Ian Cole.
„Jsme všichni ohromeni tím, jaký to je gólman. Je nesmírně soutěživý. Výborně čte hru. Je inteligentní a ve chvílích, kdy je v sázce všechno, předvádí to nejlepší,“ říká kouč Mike Sullivan, který Murrayho vedl už na farmě v AHL.
„Ten jeho klid je neuvěřitelný, působí tak vyrovnaně. Vypadá, jako by byl v každém zápase ve své komfortní zóně. Předvádí důležité zákroky a dává nám šanci na výhru,“ říká Olli Määttä. „Jeho nováčkovská sezóna v AHL byla taky rekordní. Je úžasné sledovat, jak neustále roste. Chytá s ohromným sebevědomím,“ připomíná Conor Sheary, že Murray vzal před časem útokem také AHL.
V NHL Murray debutoval 19. prosince 2015. V základní části 2015-16 odchytal dvanáct duelů s bilancí 9-2-1, v play-off pak vyhrál patnáct z jednadvaceti utkání a měl obrovskou zásluhu na tom, že Pens dokráčeli na vrchol. Protože neodchytal v základní části pětadvacet zápasů, zůstal technicky vzato stále nováčkem.
Nováčkem, který má ve sbírce dva triumfy ve Stanley Cupu. Někteří brankáři na to čekají celou kariéru, spousta z nich se nedočká vůbec. Murray stihl dva tituly za rok a půl od svého debutu.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -