- Reklama -

Mrázek znovu v akci. První start v letošním play off ozdobil nulou

- Reklama -

Za stavu 2:0 pro Blesky šli hráči Detroitu do třetího utkání maximálně odhodlaní. A bylo to vidět. Lépe napadali, rychleji bruslili, po všech stránkách působili, že touží po vítězství víc než jejich soupeř. Dvěma góly ve druhé třetině se jim ho opravdu povedlo dosáhnout.
Branky vstřelili Andreas Athanasiou a Henrik Zetterberg, o zbytek se postaral Petr Mrázek. Trenér Blashill vsadil na českého gólmana poté, co Jimmy Howard nevychytal ani jedno z úvodních dvou utkání, a může být spokojen. Mrázek ale moc práce neměl, šlo na něj jen šestnáct puků.
„Dnes zvítězil odhodlanější tým,“ potěšilo Blashilla.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Pokud šlo o defenzivní fázi, domácí hráli zodpovědněji. Obrana fungovala, útočníci se vraceli. Elitní útok Tyler Johnson, Nikita Kučerov, Alex Killorn vyšel zcela naprázdno. Trenérovi Blashillovi tak vyšla taktika, podle které mohl jako domácí kouč nasazovat formace později a věnovat první řadě soupeře zvláštní péči. Co už prošlo na bránu Red Wings, to pochytal Mrázek.
„Vím, že vyměnili brankáře, na druhou stranu nevím, jestli ho dneska vůbec potřebovali,“ zlobil se na své hráče za jejich nízkou aktivitu trenér hostů Jon Cooper.
Malým hrdinou duelu byl nováček této sezóny Andreas Athanasiou, který vstřelil svůj první gól v play off. Ve 33. minutě dostal puk od slovenského forvarda Tomáše Tatara na levý kruh a zamířil přesně.
Necelé tři minuty před koncem pak skóroval po skrumáži před brankou Bena Bishopa Henrik Zetterberg. Ten má oproti nováčkovi mnohem víc zkušenosti, hraje už své třinácté play off. Puk zamířil za brankovou čáru po odrazech od Zetterbergových bruslí, podle rozhodčích ale bez jakéhokoli úmyslu švédského forvarda. A Joe Louis Arena tak šílela nadšením.
Trenérovi domácího celku vyšlo nasazení Brendana Smitha, který byl od 26. března jen zdravým náhradníkem. Vrátil jej do sestavy na úkor Kylea Quinceyho a Smith rozehřál diváky i spoluhráče hned v úvodu utkání povedeným hitem Cedrica Pacquettea.
„Pěkný zásah, bylo to první střídání, myslím,“ pochválil spoluhráče kapitán Zetterberg. „Lidi se rozjeli, nás to nakoplo taky. Byl chvíli mimo, bylo pěkné vidět ho zpátky.“

Petr Mrázek neměl v zápase moc zákroků, co ale musel, pochytal. Navázal tak na loňské výkony, kdy v sérii proti Lightning vychytal hned dvě nuly, bohužel v sedmém zápase dokázal totéž jeho protějšek a Tampa nakonec postoupila po výsledku 2:0 v nejdelší možné sérii. Bylo by příjemné, kdyby Mrázek v bráně vydržel a letos svůj tým do druhého kola dotáhl.
„Pro brankáře je vždy těžší, když si mockrát nesáhne na puk,“ řekl Mrázek. „Snažil jsem se udržet koncentraci a chlapi přede mnou odvedli skvělou práci. Zblokovali spoustu střel a nepustili soupeře do větší šance,“ poděkoval český brankář svým spoluhráčům.
Čtvrtý zápas je v plánu na úterý. Pátý zápas, který bude už za daného stavu nezbytný, se bude hrát znovu v Tampě Bay.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -