- Reklama -

Pittsburgh slaví. Letošní návštěva překonala tu loňskou o čtvrt miliónu

- Reklama -

Obrovský dav přišel přivítat šampióny v Pittsburghu. První obhajoba poháru po 19 letech je událost, která přilákala podle oficiálních odhadů 650 000 lidí, kteří se přišli pozdravit s hokejisty Penguins. Je-li údaj pravdivý, překonali fanoušci Pittsburghu loňskou sešlost, která byla odhadnuta na 400 000. Už to byla největší sportovní přehlídka v dějinách města.
Penguins projížděli městem po Grant Street, odkud odbočili vlevo na Boulevard of the Allies, tedy stejná trasa jako loni. Tentokrát se ale nakonec jelo slavit na Point State Park, kam se vešlo o mnoho tisíc fanoušků víc než vloni.
„Jménem týmu vám chci všem poděkovat,“ řekl trenér Mike Sullivan. „Myslím, že máme jedinečnou fanouškovskou základnu.“

Přání některých fandů byla opravdu zvláštní. Například Leo Miller přijel na místo už v 5.30 ráno. V ruce třímal velikou bagetu. Přál si potkat Phila Kessela. „Chci, aby si Phil Kessel kousek vzal. To je všechno, o co se snažím. Jestli Phil přijde a kus si vezme, vylepší mi to den.“
Zach Brickner jel autem sedm hodin z Virginie, aby se mohl zúčastnit. Oblékl se jako velký Stanley Cup v černožlutých barvách. „Otec mi s tím pomohl. Stejně jsme to udělali minulý rok,“ řekl fanoušek. „Jeden malý (ukázal na pravou ruku) jsem hodil, když jeli kolem a Patric Hörnqvist ho sebral.“
Lidí se vykláněli z oken, stáli v mnohastupech na ulicích. Obrovské kanóny střílely nové a nové konfety. Z několika městských budov vlály prapory s připomínkou toho, že se Pens stali prvním obhájcem poháru po 19 letech. Naposledy obhájil Stanley Cup Detroit v letech 1997 a 98.

Atmosféra ohromila i Dianu Lovellovou, která přijela až ze západní Virginie. „Je to úžasné. Jsme nadšení. Jsme v ráži. Pro fanoušky něco neskutečného.“
Sidney Crosby několikrát seskočil z kamiónu a nechal lidi na Stanley Cup sáhnout. Pittsburgh se z něj raduje popáté ve své historii. „Když se podíváte, co všechno jsme překonali, přestože jsme měli tolik zraněných. Myslím, že za nás letos nastoupilo 34 hokejistů. Jsem hrdý, že patřím do téhle party. Je to něco výjimečného trofej obhájit. Všichni víme, jak náročné to bylo, ale tohle je ohromná parta,“ řekl kapitán mužstva.
Brankář Marc-André Fleury byl další hvězdou této show, přestože k lidem nepromluvil. Ulicemi přijížděl s širokým úsměvem, lidé několikrát vyvolávali jeho jméno, tak jako to dělali v ochozech na stadiónu minulých třináct let. Fleury zrušil svou no-movement klauzuli, čímž dal najevo, že nechce týmu komplikovat život. Klub si tak může ochránit Matta Murrayho, Fleury se pravděpodobně bude po rozšiřovacím draftu stěhovat do Las Vegas.
Hluk davu ještě zesílil, když Fleury vstoupil na pódium a společně s Murraym vztyčil Stanley Cup nad hlavu. Fleury napravo, Murray nalevo. Fanoušci střídavě křičeli jména obou brankářů.
„Velmi si vážím všeho, co pro tenhle tým a město udělal,“ řekl další s fanoušků, který dorazil už kolem druhé hodiny ranní. „Vždycky to byl týmový hráč. Pokud půjde na západ, doufám, že ho uvidím v play off.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -