- Reklama -

Podivná edmontonská škatulata s Leonem Draisaitlem

- Reklama -

Je zbytečné řešit, jak by si německá juniorská reprezentace vedla na končícím šampionátu, kdyby měla k dispozici svoji největší hvězdu Leona Draisaitla. Zvládla by v základní skupině porazit aspoň Finsko a vyhnula se tak bojům o záchranu? Vedla by si v nich lépe proti Švýcarům a uchránila by příslušnost mezi světovou elitou? Tyhle otázky už jsou bezpředmětné, ale v zámoří se ještě pár dnů budou ptát, proč Edmonton trojku posledního draftu na mistrovství nepustil. Zvláště ve světle posledních událostí.
Olejáři sice od vánoční přestávky, kdy se mládežnický turnaj v Torontu a Montrealu rozeběhl, nasadili Draisaitla do tří utkání, ale strávil v nich na ledě v průměru kolem jedenácti minut. První zápas v novém roce už sledoval jen z tribuny.
„To bylo rozhodnutí managementu,“ upozorňuje dočasný trenér Todd Nelson.
Kanadský klub útočníka šetřil, protože se ho chystá navrátit do juniorské WHL. Krok, ke kterému se obvykle sahá před odehráním desátého utkání, během sezóny skoro nikdy, vypadá podivně. Svoji logiku ale má. V kolektivní smlouvě totiž není jen ustanovení o aktivaci nováčkovského kontraktu při výše zmíněném počtu startů v NHL. Stojí v ní také, že pokud je hokejista vrácen před čtyřicátým utkáním (pro Edmonton to byl nedělní duel s Ostrovany), posouvá se o rok jeho vstup do společnosti nechráněných volných hráčů. Olejáři tedy budou mít Draisaitlova práva delší dobu ve svém vlastnictví.
Aby těch zádrhelů nebylo málo, rodák z Kolína nad Rýnem neobleče ve WHL dres mužstva Prince Albert Raiders, kde strávil předešlé dvě sezóny, ale zamíří jinam. Hovoří se o Kelowně, tedy nejlepším týmu soutěže. Podle některých informací už je výměna mezi oběma kluby domluvená, ale s oznámením se čeká na skončení mistrovství světa, protože jako protihodnotu získají Raiders švýcarského reprezentanta Krise Schmidliho.
„Když se vracíte do juniorky, je to něco na způsob trejdu, protože už jste si v mužstvu vybudoval nějaké vztahy a sblížil jste se s ostatními. To pro něho bude asi nejtěžší, ale na druhou stranu tam může zase zazářit a nabrat sebedůvěru, na které může stavět v příští sezóně,“ soucítí s Draisaitlem spoluhráč Jordan Eberle.
„Kelowna má velice dobré mužstvo. Když jste součástí vítězného týmu, cítíte se lépe a daří se vám lépe. Pamatuji se, že když mě v devatenácti poslali do Reginy, štvalo mě to, ale při zpětném pohledu to byla jedna z nejlepších věcí, která mě mohla potkat,“ pokračuje Eberle. „Jsem si jistý, že bude jedním z nejlepších hráčů v lize.“
Oilers by možná Draisaitla vrátili do jeho prvního zámořského klubu už v říjnu, jenže se jim nepodařilo vyřešit otázku obsazení postu centra druhého útoku, takže Němec musel zůstat. Dnes už mají tenhle problém vyřešený angažováním Dereka Roye a povoláním Antona Landera z farmy v Oklahoma City.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -