- Reklama -

Roenick se potýká s otřesy mozku a má obavy z demence

- Reklama -

Jeremy Roenick býval hráč, který na ledě nikdy nešel pro ránu daleko, ovšem také jich hodně schytal. Během 20leté kariéry v NHL utrpěl minimálně třináct otřesů mozku, s jejichž následky se potýká dodnes. A má obavy, že se to může ještě zhoršovat. I proto v současnosti pomáhá mladým hráčům s prevencí.
Už jako devatenáctiletý zažil v NHL svůj první otřes mozku, po kterém ztratil vědomí na plných 15 minut. Dodnes netuší, jak se tehdy dostal z ledu do šatny Blackhawks. Ovšem na konci 80. let se podobné věci řešily jednoduše – bolí tě hlava? Ok, tady máš pytlík s ledem a přilož si ho ke spánku… A další večer už jste zase připravený nastoupit do zápasu.
Otřes mozku je něco, co se mezi lékařskými odborníky nazývá stavem, kdy osoba dostane takovou ránu do hlavy, že to může ovlivnit mozkovou funkci. Opakované úrazy podobného charakteru navíc mohou vést až k encefalopatii – degeneraci mozkové činnosti. Člověk s takovými příznaky trpí bolestmi, depresemi a častými výpadky paměti.
Roenick by o tom mohl vyprávět. Po pěti letech, kdy skončil s aktivní hokejovou kariérou, stále pociťuje příznaky svojí nesmlouvavé hry v NHL. Nepamatuje si řadu zápasů, do kterých nastoupil, nebo cesty, které se svými týmy absolvoval, dokonce ani některé přátele, s kterými trávil volný čas.
„Moje žena se mě zeptá: Hele, pamatuješ si, co jsme tenkrát dělali? A já totálně netuším, o čem to mluví. Moje krátkodobá paměť je dobrá, ale je spousta věcí z minulosti mého života, na které nedokážu pořádně odpovědět,“ přiznává jeden z nejlepších amerických hokejistů minulosti, jenž v současnosti pracuje jako analytik pro stanici NBC Sport.
A pociťuje omezení i při své současné práci. Otřesy mozku totiž poznamenaly i jeho vyjadřovací schopnosti. Občas má problém najít správná slova, ačkoliv je dobře zná a často je používal. Má proto obavy, že v pozdějším věku se schopnosti jeho mozku budou ještě zhoršovat a jednoho dne může dokonce nastoupit demence.
„Je to pro mne extrémně znepokojující a trochu z toho šílím, protože moje současná práce je hlavně o tom dobře mluvit na veřejnosti,“ tvrdí Roenick a dodává: „Vím toho dost, co mohu říct, ale někdy můj mozek není schopen najít rychlou cestu, aby ta správná slova dostal i do mých úst.“
Aby ochránil nové generace sportovců od stejných problémů, spojil se na začátku tohoto roku s bývalou hvězdou NFL a hráčem Chicago Bears Jimmy McMahonem a založili spolu organizaci pojmenovanou „Players Against Concussions“. Ta vysvětluje mladým sportovcům a jejich rodičům, co se děje v jejich těle při otřesu mozku a jak se s tím nejlépe vypořádat.

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -