- Reklama -

Ryan Miller začal ve Vancouveru skvěle. Teď čeká na Kosatky neoblíbená Kalifornie

- Reklama -

Celek Vancouver Canucks má za sebou příšernou sezónu. Do té aktuální vstupovaly Kosatky s novým generálním manažerem (Jim Benning), klubovým prezidentem (Trevor Linden) a hlavním koučem (Willie Desjardins). Po nedávných gólmanských veletočích s Luongem a Schneiderem vsadilo nové vedení v létě na zkušeného Ryana Millera, kterého podepsalo hned v první den po otevření trhu s volnými hráči.
Tenhle krok vyvolal u některých fanoušků údiv. Kritici Američanovi vyčítali slabé výkony v dresu St. Louis během posledního play off. Jako by bylo zapomenuto jeho excelentní představení na olympiádě ve Vancouveru 2010, kde tým USA málem překazil kanadské plány na zlato. Stárne, už to není ten „olympijský“ Miller, říkali mnozí.
Nový generální manažer Kosatek Jim Benning o něm ale ani na chvíli nezapochyboval. Millera si dobře pamatuje ze svého působení u Sabres. V roce 1999 byl v Buffalu u toho, když Šavle tohoto brankáře draftovaly. Miller pak u Niagarských vodopádů strávil až do loňské sezóny celou svou kariéru a udělal si zde výborné jméno. Před jarní uzávěrkou přestupů byl vyměněn do St. Louis, v play off však s ambiciózními Bluesmany neuspěl a v létě kývl na nabídku Vancouveru.
Benning okamžitě po nástupu do funkce pochopil, že důležitou pozici jedničky nemůže svěřit Eddiemu Läckovi, který měl za sebou teprve první plnohodnotnou sezónu v NHL a celkem zatím odchytal v této soutěži pouhých jednačtyřicet utkání. Proto neváhal vytáhnout z pokladny 18 milionů, aby na tři roky získal starého známého amerického olympionika.
A po prvním měsíci nové sezóny se tenhle krok zatím jeví jako trefa do černého. Miller aktuálně vévodí brankářským statistikám v počtu výher. Z úvodních deseti zápasů jich dokázal do vítězného konce dotáhnout hned devět, jeho nejbližší pronásledovatel má o dvě výhry méně. Žádný jiný gólman v historii Canucks neměl takhle vydařený vstup do sezóny, Miller tímto výkonem přepsal klubovou historii.
Kosatky se momentálně drží na druhém místě v lize a velkou zásluhu na tom má právě nová brankářská jednička. Fakt, že většinu zápasů odehrál Vancouver proti slabším týmům (třikrát Edmonton, jednou Carolina), tento výsledek nijak nesnižuje. Bod jako bod, v konečném účtování je každý důležitý. Navíc dokázal uspět i v zápasech proti silnému Montrealu nebo St. Louis.
Pravdou ovšem je, že všichni vancouverští fanoušci nyní napjatě očekávají třízápasový trip do Kalifornie. V tomto slunečném státě se Kosatkám dlouhodobě nedaří. Dvakrát po sobě (2012, 2013) Vancouver vypadl se soupeřem z tohoto regionu v play off a loni, kdy se do vyřazovacích bojů vůbec nepodíval, zde v základní části uspěl jen jednou z osmi případů.
S týmy Los Angeles, Anaheimu a San Jose se před rokem měřit nemohl, celkově proti nim vyhrál jen dva ze čtrnácti duelů v sezóně. Teprve venkovní série, která začíná ve čtvrtek v San Jose, tak má naznačit, zda mohou Canucks v nabité Západní konferenci pomýšlet vysoko. Teprve následující dny mají odhalit, jak moc se Kosatky proti loňsku zlepšily.
Miller zatím zůstává v klidu. Po říjnové porážce 6:3 s Dallasem se sám sobě musel smát. Nedal najevo sebemenší vztek a po utkání dlouhé minuty klidně odpovídal novinářům. „Myslím, že tohle nebyl úplně můj večer,“ konstatoval. Nezpozorovali byste na něm sebemenší náznak nepohody.
Do Vancouveru přišel proto, aby do brankoviště Kosatek přinesl stabilitu, jistotu a rozvahu. A přesně to zatím dělá. „Mojí prací je ukázat klid, aby se chlapi cítili v našem pásmu jistě,“ říká ke své úloze.
Oproti působení v Buffalu, kde čelil večer co večer pořádné palbě střel, se ve Vancouveru může spolehnout také na práci svých spoluhráčů. Kosatky povolily soupeřům vyslat na Millera jen 253 střel, což je zhruba o sto méně, než kolika museli čelit třeba Jonathan Quick nebo Carey Price.
Na dobrém startu Canucks pochopitelně nemá zásluhu jen Miller. Po ofenzivně nejhorší sezóně v historii klubu je nyní Vancouver třetím nejproduktivnějším týmem ligy s průměrem 3,23 vstřelené branky na zápas. Tým má aktuálně osmou nejlepší přesilovku (20,8%) a čtvrté nejlepší oslabení (88,2%). Dobře se uvedly další letní posily, zejména Vrbata a Bonino.
Ačkoli nás čeká ještě hodně dlouhá sezóna, následující kalifornský test je pro tým z Britské Kolumbie důležitý. Tři zápasy ve čtyřech dnech proti silným soupeřům partu Willieho Desjardinse řádně prověří. Malou výhodou může být fakt, že Millerova psychika není zatížena vzpomínkami na kalifornské výprasky z minulé sezóny. On u toho nebyl a může tak jít do nadcházejících bitev s čistou hlavou a dostatečným sebevědomím.
Zatím působí v dresu s kosatkou na hrudi nadmíru vyrovnaně, klidně, obratně a efektivně. On sám dokonce používá výraz „znuděně“. „Ano, tahle vlastnost je to nejlepší, co mi bylo pro tuhle práci dáno,“ přikyvuje. Za žádných okolností se nenechá rozhodit.
„Mým úkolem je zůstat velmi klidný, mít věci pod kontrolou a nedovolit, aby mne něco emocionálně ovlivňovalo,“ popisuje svůj postoj. „Určitě mám i emotivní stránku, ale snažím se ji trochu mírnit a využít ji tím nejlepším možným způsobem. Snažím se vše směřovat k tomu, abych přistupoval k zápasu klidný a soustředěný. Myslím, že z toho je větší užitek, než kdybych nad sebou ztrácel kontrolu,“ vysvětluje.
Pravdou je, že ho po inkasovaném gólu nikdy nevidíte mlátit hokejkou nebo řvát po obráncích. Pokud některý z beků špatně vyhodnotí situaci, ze které rezultuje gól v jeho síti, Miller ve své mysli prostě jen zpracuje, co se právě stalo, a okamžitě se soustředí na to, co přijde.  Jeho recept je jednoduchý. „Prostě musíte jít pořád dál, během sezóny jde o to co nejrychleji hodit porážky za hlavu,“ říká.
I on však zažil bouřlivější časy. „Taky jsem se párkrát pěkně nastartoval,“ vzpomíná na svá mladá léta. „Ale myslím, že jsem vždy předváděl nejlepší výkony, když jsem zůstal v klidu. Snažím se to tedy dělat dál a myslím, že tak je to pro tým nejlepší.“
Podobný přístup razí i zbytek týmu. „V kabině se snažíme dívat stále dopředu. Nelámeme si hlavu rozhodčími a ničím, co se nám na ledě přihodilo. Vždy se soustředíme jen na další úkol, na to, co je před námi,“ říká gólman, jehož procentuální úspěšnost zásahů je 91,7% a průměr inkasovaných branek 2,21.
Daří se mu i v osobním životě, se svou ženou, herečkou Noureen DeWulf, čekají v březnu narození prvního potomka. Určitě by se nezlobil, kdyby tou dobou byly Kosatky v klidu na pozicích zaručujících play off. Nyní se však soustředí jen na nejbližší zápas. Kalifornský trip může Kosatky posadit zpátky na zem nebo může jejich sebevědomí vystřelit do závratných výšin.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -