- Reklama -

Sbohem, NHL. Sjomin odchází do Magnitogorsku

- Reklama -

Ještě před pěti roky dokázal ve washingtonských barvách po boku krajana Ovečkina nasbírat 84 bodů, přestože vynechal jedenáct utkání. Poté dvakrát po sobě pokořil aspoň padesátibodovou hranici. Ve zkrácené sezóně 2012-13, už v dresu Caroliny, měl Alexandr Sjomin průměr rovný bod na zápas.
V Raleigh strávil ještě dva následující roky – už méně úspěšné, takže letos v červenci se Hurricanes rozhodli vyplatit ruského útočníka z posledních tří let kontraktu s průměrným příjmem 7 mil. dolarů.
O tři týdny později přišli za Sjominem zástupci Montrealu s nabídkou roční smlouvy za 1,1 miliónu. „Je velmi šikovný. Přináší něco, co moc hráčů nemá. U nás dostane šanci dokázat, že je pořád hráčem, kterým býval,“ vysnil si tehdy generální manažer Habs Marc Bergevin. A dodal: „Doufám, že za rok touhle dobou se budeme bavit o prodloužení Alexova kontraktu.“
Co bude se Sjominem na konci července 2016, zatím nevíme. Co se s ním dělo v posledních dnech, je dobře zdokumentováno. Poté, co si v patnácti startech za Canadiens připsal jen jednu branku a tři asistence, byl v pondělí zapsán na listinu volných hráčů. Když žádný jiný klub neprojevil o jeho služby zájem, měl se přesunout na farmu do St. John’s. To odmítl, takže Montreal to ještě zkusil se zařazením na tzv. nepodmíněný waiver list a následně došlo, po vzájemné dohodě, k předčasnému ukončení Sjominovy smlouvy v NHL.
Rodák z Krasnojarsku ale o svoji hokejovou budoucnost nemusí mít obavy. Má už totiž ve své vlasti předběžně domluvené působení v Magnitogorsku.
„U nás jako trenér pracuje Viktor Kozlov, Sašův velký kamarád a svým způsobem učitel. Vychovával ho ještě v Toljatti. Sjominovi jsme několikrát říkali, že pokud bude mít nějaké problémy, počkáme na něho. Sledovali jsme situaci už dávno předtím, než ho zapsali na waiver list,“ informuje viceprezident pro hokejové operace Metallurgu Gennadij Veličkin na stránkách listu Sport-Express. „Pro Sašu to není příjemná situace, ale pro nás je příznivá.“
Ruský činovník má tušení, proč Sjominova cesta v National Hockey League nabrala nesprávný směr. „Všichni experti vám potvrdí, že je velký mistr. Nedokážu ale říct, jaké jsou v NHL vztahy našich hráčů s kanadskými a americkými trenéry. Jen bůh to může rozsoudit. Asi takhle: Saša přijede, začne trénovat a uvidí se, kdo měl pravdu a kdo ne,“ říká Veličkin. „Naši trenéři nemají pochybnosti o jeho zkušenostech a talentu, je to útočník velmi vysoké úrovně.“
„Věříme Sjominovi, který vždycky byl naší ruskou hvězdou, a doufáme, že to dokáže v našem mužstvu, v Rusku, v Kontinentální lize,“ dodává Veličkin.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -