- Reklama -

V prodloužení se na ledě vylidní

- Reklama -

Je to pořád ještě jenom návrh, ale poté, co se mu dostalo dobrozdání od generálních manažerů, už téměř nic nebrání jeho uvedení do praxe. Možná už od příští sezóny se bude prodloužení dohrávat, ne-li přímo hrát celé, se třemi muži v poli na každé straně.
Záměr NHL je zřejmý. Samostatné nájezdy, které liga zavedla v roce 2005 po výluce, sice získaly mezi fanoušky hodně příznivců, ale možná ještě větší je počet tradicionalistů, podle nichž by se do výsledků zápasů měl promítnout výkon celého mužstva. Pokud budou mít během nastavení hráči více prostoru na ledě, je větší pravděpodobnost, že rozhodnutí padne před vypršením 65. minuty.
„Jednání doprovázela všeobecná shoda, že se nechceme samostatných nájezdů zbavit úplně,“ doplňuje komisař NHL Gary Bettman. „Jen hledáme způsob, jak zredukovat počet zápasů, které k nim dospějí, aby nájezdy zůstaly něčím výjimečným.“
Nižší zámořská soutěž AHL už v této sezóně testuje variantu, kdy prodloužení trvá sedm minut, přičemž první tři minuty se hrají ve čtyřech (jako je tomu v NHL po celou dobu nastavení) a ve zbývajícím čase už nastupují pouze tři hokejisté za každý z týmů. Počet prodlužovaných zápasů, v nichž nemuselo dojít na nájezdy, oproti loňsku stoupl na více než dvojnásobek. Ze 171 gólů, které v nastavení padly, jich 73 bylo při hře tří proti třem.


Mohlo by vás zajímat:


Kromě této možnosti NHL zvažuje ještě druhou, zatím nevyzkoušenou alternativu – že se bude prodloužení hrát po celých pět minut s třemi muži (plus brankářem) v akci.
„Prozkoumáme obě varianty a spolu se soutěžní komisí zjistíme, která dává větší smysl. Definitivní rozhodnutí bude na Radě guvernérů,“ připomíná Bettman další dva orgány, které musí ještě změnu posvětit. Oba by se měly sejít v červnu.
Další materiály, které jim generální manažeři předpřipravili, se týkají posuzování faulů na brankáře při vstřelení gólu a zhodnocení situací, kdy bránící mužstvo vyhodí kotouč přes mantinel. V obou případech by trenéři mohli dostat možnost požádat o prozkoumání u videa. Museli by si přitom vybrat oddechový čas, ale pokud by se svojí stížností uspěli, byla by jim možnost poprosit o timeout vrácena.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -