- Reklama -

Věřím, že potenciál mužstva přeroste v něco velkého, tvrdí nový kouč Arizony Tocchet

- Reklama -

Novým trenérem Arizony Coyotes se stal bývalý hokejista Rick Tocchet, jenž v posledních třech sezonách zastával u Tučňáků z Pittsburghu funkci asistenta kouče. Třiapadesátiletý Kanaďan se arizonskému klubu upsal na čtyři roky.
„Pohlížím na tento hokejový trh v tom nejlepším, nebo jako na lezení po žebříku. Je to vzrušující hokejový trh. Podle mě je trochu nedoceněný kvůli tomu, v jaké situaci se organizace někdy nachází, ale myslím si, že zde existuje velký význam,“ nastiňuje Tocchet.
„Atraktivita spočívá ve spolupráci s mladým jádrem hráčů, v arizonském životním stylu – je to skvělý životní styl, velmi zdravý. Chci být součástí posunu tohoto klubu vpřed,“ vysvětluje své rozhodnutí ujmout se pozice lodivoda Kojotů Tocchet.
Zástupci Philadelphie Flyers si ho na draftu v roce 1983 vybrali ze 121. místa. V NHL strávil celkem osmnáct sezon, mezi roky 1997 až 2000 oblékal dres Phoenixu Coyotes. Jako hráč se ze zisku Stanley Cupu radoval v roce 1992 s Pittsburghem. V 1144 zápasech základní části nasbíral 952 bodů (440+512).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


S Penguins oslavil další dvě trofeje lorda Stanleyho v posledních dvou ročnících, které strávil po boku kouče Mike Sullivana. Díky němu se z Tocchetta stal lepší trenér.
„Jsem rozhodnější. V Tampě jsem nad svými rozhodnutími váhal, když jsem si měl raději zvolit druhou možnost. Tentokrát budu přesvědčivější,“ slibuje Tocchet, jenž vedl Lightning coby trenér v letech 2008-2010.
Sullivan se s Tocchetem zná už téměř dvacet let, mezi lety 1998 až 2000 spolu nastupovali ve Phoenixu.
„Máme skvělý vztah. Cením si našeho přátelství, jeho hokejových znalostí a trenérských schopností. Důvěru jsme si vybudovali za ta léta poté, co jsme spolu pracovali, hráli ve Phoenixu a koučovali v Tampě. Náš vztah se hodně rozvinul. Jsme si bližší a naučili jsme se jeden druhému věřit po výzvách, kterými jsme si prošli jako hráči a trenéři. Toho si velmi vážím,“ říká Sullivan.
„Jsem nadšený, že se mu naskytla taková příležitost. Zaslouží si být hlavním trenérem v téhle lize. Je velmi kvalifikovaný, je to dříč a jsem si jistý, že odvede skvělou práci. Všichni z něj máme radost,“ dodává strůjce pittsburghského úspěchu.


Arizona naposledy zaklepala na brány play-off v roce 2012. V uplynulé sezoně byla třetím nejhorším mužstvem. Potenciál klubu je ale více než slibný. Nejméně osm hráčů, kteří by se v sestavě Kojotů měli objevit, je mladší 22 let.
„Máme hodně talentů, hráčů, kteří byli v juniorech považováni za hvězdy, a jenž teď spolu budou nastupovat. Chicago si tím prošlo stejně jako Pittsburgh. Musíte si tímhle procesem projít, abyste vyhráli. Když se podívám na soupisku, vidím, že potenciál přeroste v něco velkého,“ věří Tocchet.
Generální manažer Coyotes John Chayka mluvil z očí do očí s pěti trenéry, větší jednání probíhala s dvanácti z nich a celkem jich oslovil pětadvacet. Volba Toccheta podle něj byla jednoznačná.
„Jde o jednoho z nejlepších řečníků, na které jsem narazil nejen v hokeji, ale ve své profesi. Pak se začnete s lidmi bavit o jeho působení v Pittsburghu a v Arizoně. Hrál na vysoké úrovni, nastupoval v první lajně. Rovněž si v průběhu kariéry okusil, jaké to je hrát podřadnější roli. Díky tomu si s hráči dokáže porozumět. Je spolehlivý. Umí motivovat. Dokáže být ve svém přístupu agresivní, ale zrovna tak umí k mladým hráčům přistoupit jako bratr a to nám podle mě pomůže posunout se dopředu,“ zdůvodňuje Tocchetovo jmenování Chayka.
„Rick je vynikajícím koučem a prověřeným vítězem. S Tučňáky ukořistil Stnaley Cup jako hráč a dvakrát jako trenér. Jde o zkušeného, erudovaného a skvělého lídra a řečníka.“ 

- Reklama -


Osmadvacetiletý manažer se nezalekl ani faktu, že Tocchet během svého působení ve Phoenixu, kdy zastával pozici asistenta tehdejšího kouče Waynea Gretzkyho, byl v roce 2006 nařčen z ilegálního sázení. O rok později Tocchet u soudu přiznal vinu, za což si odnesl dvouletou podmínku.
„Pokaždé si chcete všechno náležitě ověřit a pokládat otázky, ale podle mého jeho záznam a to, jakým typem člověka v téhle soutěži je už po dlouhou, dlouhou dobu, hovoří sami za sebe. Cítíme, že žádné problémy neexistují,“ nechal se slyšet Chayka.
Nejmladšímu GM v historii NHL imponuje na Tocchetovi jeho oblíbenost.
„Vytváří si skvělé vztahy. Hráči pod ním rádi nastupují. Označení ‚nejlepší kouč, jakého jsem kdy zažil‘ se vyskytlo tak často, že vyznělo skoro jako motto, ale zároveň za ním následovalo ‚Neudělejte chybu, vystupuje sebevědomě, chce vyhrát a udělá pro to vše‘,“ uzavírá Chayka.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -