- Reklama -

Vracím se domů, potvrdil Dacjuk

- Reklama -

„Nebylo to snadné rozhodnutí, ale přišel čas, abychom se vrátili domů.“
Těmito slovy oznámil na sobotní tiskové konferenci detroitský útočník Pavel Dacjuk, že kapitolu svého hokejového života s nadpisem NHL pokládá za uzavřenou. Od roku 2001 odehrál ruský útočník v zámořské soutěži 953 utkání; všechna za Red Wings, kteří ho o tři roky dříve draftovali v sedmém kole. Díky 918 bodům (314+604) mu patří šestá příčka v historických klubových tabulkách, mezi střelci je sedmý.
„Po mistrovství světa jsem odjel na dovolenou s rodinou, odpočíval jsem a udělal konečné rozhodnutí. Chtěl jsem mít jistotu, že se budu rozhodovat s čistou hlavou a ne jen na základě emocí,“ říká 37letý hokejista. „Nikdo z klubu se mě nesnažil ovlivnit. Sdělili mi svůj názor, ale řekli, že rozhodnutí je na mně a oni mě podpoří, ať udělám cokoliv. Vím, že jsem je dostal do těžké situace, ale našemu managementu věřím. Jsou nejlepší v NHL a vypořádají se s tím.“
V Detroitu musí především vyřešit, co s posledním rokem Dacjukovy smlouvy. Vzhledem k tomu, že ji podepisoval už po 35. narozeninách, i po hokejistově odchodu do Kontinentální ligy se jim bude z platového stropu odečítat 7,5 miliónu. Řešením je pokusit se vyměnit hráčova práva, případní zájemci ale žádají jako odškodné další hráčskou náhradu.
„Jestli si myslíte, že 7,5 miliónu nemá vliv na naši schopnost dělat byznys, jste snílci,“ řekl novinářům generální manažer Ken Holland. „Uvidíme, jestli budeme schopní jeho práva vyměnit, ale nejsem velkým optimistou. Jsme ve velice složité situaci.“
Rudá křídla se každopádně nechtějí vzdávat některého ze svých talentovaných mladíků, aby si uvolnili ruce, oznámil Holland. Dále prozradil, že Dacjuk začal z rodinných důvodů přemýšlet o návratu domů už v době, kdy se mu rozebíhala současná smlouva (tedy na podzim 2014), takže klub si může blahořečit, že Rusových služeb mohl využívat ještě v tomto ročníku.
„Nemám z toho špatné pocity, rozhodně ne vůči Pavlovi. Je to skvělý hráč, který nám odevzdal čtrnáct let svých hokejových dovedností. Samozřejmě bych ho tu měl rád i v příští sezóně, ale chápu, proč tu teď stojíme a nějak se s tím vypořádám,“ sdělil Holland do připravených mikrofonů.
Pavel Dacjuk opouští NHL jako dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru, tituly získal v letech 2002 a 2008. Ve své soukromé sbírce má navíc čtyři Lady Byng Trophy za gentlemanské chování a tři Selkeovy trofeje pro nejlépe bránícího útočníka. Na mezinárodní scéně se může pochlubit kompletní sbírkou medailí z mistrovství světa a bronzem z olympiády v Salt Lake City 2002. V září se alespoň na chvíli vrátí za oceán jako člen ruského výběru pro World Cup.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -