- Reklama -

Všechno je to o Stanley Cupu, říká forvard Colorada Matt Duchene

- Reklama -

Je nejproduktivnějším hráčem Avalanche. K tomu dvojnásobným účastníkem All Star Game NHL. Má dvě zlaté medaile z mezinárodní scény. Vypadá to, že letos pokoří svá osobní maxima 27 vstřelených branek a možná i 70 nasbíraných bodů. Matt Duchene je skutečně vynikajícím hráčem.
Ovšem ve srovnání s některými borci, s nimiž si zahrál před necelými třemi týdny na hvězdném víkendu v Nashvillu, toho má ale pořád ještě hodně před sebou. Zatím se totiž ani nepřiblížil možnosti vyhrát Stanley Cup.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„V mé kariéře je dost dobrých pasáží, na které jsem hrdý, ale jedna pořád chybí. Pořádný útok na Stanley Cup,“ říká Duchene. „Příjemné je, že na to mám pořád ještě hodně let. Na druhou stranu se snažím žít víc než kdy jindy současností, počítám každou vteřinu. Musíte se snažit každý den a využít výhody, které vám nabízí.“
Pětadvacetiletý útočník si zatím zahrál play off National Hockey League jen dvakrát. Nikdy daleko nedošel. Je rád za zlatou medaili z olympijských her v Soči (2014) a mistrovství světa v Praze (2015) i nasbírané body v NHL, ale všechno je to o Stanley Cupu, jak sám tvrdí.
„Je to něco, nad čím hodně přemýšlím,“ přiznává autor 25 branek a 19 asistencí z letošní sezóny. „Přemýšlím, co za sebou nechám, až jednou hokej opustím. Nechci ustrnout, snažím se pořád dívat do budoucnosti. Budu panikařit, pokud věci nepůjdou dobře příštích 15-20 let, než abych se nervoval kvůli příštímu zápasu.“
V Nashvillu reprezentoval Centrální divizi. Potkal tu třeba Patricka Kanea, který má doma už tři prsteny za Stanley Cup. Na pohár si dvakrát sáhnul také obránce Drew Doughty, se kterým hrál Duchene na mezinárodních turnajích.
„Není to závist ve špatném smyslu slova. Je to zdravá závist,“ vysvětluje Duchene. „Zdravý pohled na to, co to obnáší. Žádný z těch chlapů nevyhrál Stanley Cup sám, vždycky je to tým,“ dodává jedním dechem.

Avalanche jsou aktuálně na západě osmí v konferenci, šanci na postup tedy mají reálnou. Do konce základní části jim zbývá odehrát třiadvacet utkání. „Snad se tam dostaneme,“ přeje si Duchene. „Určitě se můžeme dostat přes první kolo. Rád bych to dokázal s týmem, ve kterém působím už sedm let. Chci s ním vyhrát Stanley Cup hrozně moc. Nabíjí mě to každý den.“
Chválu pro svého nejproduktivnějšího hráče má i trenér Patrick Roy. „Je to náš vůdce na ledě, o tom není pochyb. Myslím, že se učí,“ řekl padesátiletý rodák z Québecu.
„Jsem docela realistický ohledně mých slabin i silných stránek. Stále dozrávám. Je to proces. Musím se vyrovnat se vším, co přináší tým, vyrovnat se sám se sebou, hrát na hraně a být pořád dobrým spoluhráčem,“ slibuje vítěz Spengler Cupu (2012, Davos), že udělá pro dlouhou cestu v play off maximum.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -