- Reklama -

Vychytat Ovečkina? Zkuste si víc vyjet, radí brankářům legendární Treťjak

- Reklama -

Před devíti dny vyrovnal Alexander Ovečkin rekord v počtu gólů dosažených ruským hokejistou v základní části NHL. Nyní má na kontě 483 branek stejně jako někdejší vynikající forvard Sergej Fjodorov. Na rozdíl od svého předchůdce k tomu ovšem potřeboval skoro o 500 zápasů míň!
Jeden z možných návodů, jak zastavit Ovečkinovy gólové hody, nabídl gólmanům National Hockey League legendární ruský hokejista Vladislav Treťjak. „Pokud bych měl hrát dnes proti Ovečkinovi, asi bych se snažil více vyjíždět z branky, protože on střílí skoro pořád bez přípravy,“ prohlásil Treťjak.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


O něco podobného se prý někdejší opora sovětské sborné a člen Hokejové síně slávy v Torontu ostatně pokoušel i během Summit Series v roce 1974. Za výběr WHA tehdy nastupoval slavný kanadský „bombardér“ Bobby Hull, který je podle Treťjaka Ovečkinovi herně dost podobný.
Ve čtvrtém utkání mezi domácí Kanadou a Sovětským svazem nasázel otec Bretta Hulla mladému Treťjakovi hned tři góly. Oba týmy se tehdy ve Vancouveru rozešly nerozhodně po výsledku 5:5.
„Bobby Hull hrál neuvěřitelně. Přemýšlel jsem, jak puk zastavit, protože pořád střílel bez přípravy a navíc neskutečně tvrdě,“ vzpomínal Treťjak. „Bylo nemožné puk zastavit. Ale říkal jsem si, že pokud bych se posouval o dva metry z branky, možná by se to chytit dalo.“

V závěru krátkého rozhovoru pro zámořská média se třiašedesátiletý rodák z Dmitrova snažil přijít na to, co se asi odehrává v hlavách dnešních brankářů při chytání gumových projektilů vyslaných Alexandrem Ovečkinem.
„Možná je lepší v tu chvíli moc nepřemýšlet,“ smál se. „Pokud chytáte proti Ovečkinovi nebo Gretzkymu, je hodně důležité prostudovat si tyhle hráče na videu a vědět jak hrají. Je moc důležité znát hráče, proti kterým chytáte,“ uzavřel.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -