- Reklama -

Zack Malík se zabydluje v kanadském Sudbury a věří, že odchod byla správná volba

- Reklama -

Zack Malík se narodil v USA (Raleigh), ale hokejově vyrůstal v Česku, kde od mladšího dorostu nastupoval za Vítkovice. Před pár dny se však do zámoří vrátil a v následující sezóně bude hrát juniorskou OHL v dresu Sudbury Wolves. Jméno Malík tak bude opět vidět na kanadských stadionech.
Vždyť Zackův otec Marek Malík odehrál v NHL 13 sezón, z toho většinu v Hartfordu, potažmo Carolině. Statný obránce proslul ve slavné lize nekompromisní hrou, ale nejvíce se mezi fanoušky proslavil během svého působení v New York Rangers díky parádičce při samostatném nájezdu v prosinci 2008.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Brankáře Washingtonu tehdy překonal tak, že si hokejku prostrčil mezi brusle a zakončil. Kanadská televize TSN dokonce jeho kousek vyhlásila nejlepším nájezdem vůbec. Zack Malík otázku na tenhle tátův kousek už slyšel snad tisíckrát. „Ano, taky to umím udělat, ale mám taky svoje vlastní styly zakončení,“ usmíval se Zack před zámořskými novináři.
Srovnávání s otcem se asi nikdy nezbaví, to už je daň za vyrůstání v hokejové rodině. „Je to něco speciálního. Vždycky jsem k tátovi vzhlížel. Pomohlo mi to v hokeji poznat, jak co chodí. Skoro všichni říkají, že jsme si hodně podobní. Ale jsem lepší bruslař, to uznává i táta,“ směje se.

Foto: Jirka G. Novák
„Vždycky jsem věděl, že budu taky obránce. Máme velmi podobný přehled na ledě, táta taky vynikal fyzickou hrou a dobrou přihrávkou. To snad u mne nastane během pár let,“ doufá sedmnáctiletý obránce, jenž se už nyní umisťuje mezi 50 největšími talenty pro příští draft NHL. „Pořád se můžete ve všem zlepšovat, určitě musím víc trénovat svoji střelu a bruslení, a možná nabrat větší váhu.“
Právě proto, aby se víc hokejově vyvíjel, odjel do Kanady. „Bylo to složité rozhodování. Zvažovali jsme to asi čtyři měsíce – co bude lepší, co horší. V Česku bych další sezónu nejspíš strávil v juniorce, kde jsem hrál už loni, takže by to byl asi krok zpátky. Myslím si, že OHL pro mě bude lepší,“ tvrdí Zack, jenž do Sudbury dorazil teprve před čtyřmi dny.
„Lidé jsou tu jiní než u nás, mnohem víc přátelští. Ale z města jsem toho zatím moc neviděl, vlastně jen stadion a supermarket, když jsem si byl nakoupit,“ přiznává Malík junior, v jehož nákupním košíku nechyběla buráková pomazánka, kterou miluje. Dopustit ale nedá ani na tradiční svíčkovou omáčku s knedlíkem a třeba ji někdy svým budoucím spoluhráčům v zámoří připraví.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -