- Reklama -

Maďaři nominovali na šampionát do Ruska i jednoho slávistu

- Reklama -

Kanadský trenér maďarské hokejové reprezentace Rich Chernomaz v neděli zveřejnil konečnou nominaci na ruské mistrovství světa. Dvaapadesátiletý zkušený kormidelník, který má za sebou i hráčské angažmá v NHL, vybral do týmu tři brankáře, osm obránců a čtrnáct útočníků.
Chernomaz, jehož asistentem je slovenský rodák Tomáš Šille, se bude moci v bojích o záchranu opřít i o čtyři hráče narozené v Kanadě a jednoho ve Spojených státech. Z hokejistů působících v zámoří má ale k dispozici pouze Csanáda Erdélyho, který obléká dres celku Sioux Falls Stampede v zámořské juniorské soutěži USHL (United States Hockey League).


Výsledky posledních přípravných zápasů před MS:

  • 20.4.: Maďarsko – Slovinsko 0:3,
  • 29.4.: Maďarsko – Kazachstán 2:3,
  • 30.4.: Maďarsko – Rusko B 2:3sn.

V nominaci lze nalézt i českou stopu. Jedním z vybraných útočníků je dvaatřicetiletý János Vas, který v této sezóně odehrál 38 zápasů za pražskou Slavii. V druhé nejvyšší české soutěži si připsal 21 bodů (8+13) v základní části a dalších pět (3+2) přidal během play-off.
Maďaři se vrací mezi elitu po dlouhých sedmi letech. Naposledy si zahráli s nejlepšími světovými celky na MS 2009 ve Švýcarsku, kde zaujali svým výkonem proti slovenskému výběru. Tomu podlehli těsně 3:4 poté, co se o rozhodující gól třináct sekund před koncem třetí třetiny postaral Ľuboš Bartečko.
Velcí rivalové se střetnou i letos v Petrohradu, vzájemný duel je naplánován na sobotu 7. května 11:15 SELČ.


Nepřehlédněte:

- Reklama -

Nominace Maďarska na MS 2016 v Moskvě a Petrohradu (6. – 22. května):
Brankáři: Zoltán Hetényi, Miklós Rajna (oba Fehérvár AV19), Ádám Vay (Debrecín HK),
Obránci: Jesse Dudas, Kalvin Sagert (oba DVTK Miškovec), Zsombor Garét, István Mestyán, Bence Stipsicz (všichni MAC Budapešť), Bence Szirányi, Kevin Wehrs (oba Fehérvár AV19), Márton Vas (Fassa/It.),
Útočníci: Frank Banham, István Bartalis, András Benk, Dániel Kóger, Csaba Kovács, Gergö Nagy, Andrew Sarauer (všichni Fehérvár AV19), Csanád Erdély (Sioux Falls, USA/USHL), Vilmos Galló (HC Linköping, Švéd.), Krisztián Nagy (MAC Budapešť), Bálint Magosi (Briancon, Fr.), Balász Sebök (KalPa Kuopio, Fin.), István Sofron (Klagenfurt/Rak.), János Vas (Slavia Praha, ČR).
Na MS 2009 zaujali i maďarští fanoušci, kteří vytvořili svým hokejistům takřka domácí prostředí:

Titulní foto: TamasButi / flickr.com

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -