- Reklama -

World Cup: Američany povede proti Čechům Tortorella

- Reklama -

Jeho vystupování je sice někdy až hulvátské, ale jako motivátor je John Tortorella vynikající. A právě člověka schopného vymáčknout z mužstva během několika dnů to nejlepší potřebujete na krátkodobých turnajích nejvíce. Právě proto ukázali stavitelé amerického týmu pro Světový pohár na někdejšího kouče Tampy Bay, NY Rangers a Vancouveru.
„Jsme nadšeni, že budeme mít při World Cupu za trenéra právě Johna,“ říká generální manažer Dean Lombardi. „Ví, co obnáší vítězit na nejvyšší úrovni. Já zase vím, že celé vedení naší reprezentace se těší na práci s ním a jeho spolupracovníky.“
V NHL je Tortorella se 446 výhrami nejúspěšnějším ze svých krajanů. Výkony svých svěřenců v základní části má podloženy také nejvyšší metou play off, v roce 2004 získal Stanleyův pohár s Lightning. Pracovní závazky v klubech zámořské soutěže mu nedopřávaly příliš často možnost dostávat pozvánky od národní federace, na lavičce reprezentace USA se přesto už třikrát objevil. V roce 2005 byl přidruženým koučem při MS ve Vídni, o tři roky později vedl mužstvo při šampionátu v Quebecu. V roce 2010 se do Kanady znovu podíval jako asistent trenéra olympijského výběru, jenž ve Vancouveru vybojoval stříbrné medaile.
„Není větší pocta než reprezentovat svoji zemi a já tuhle příležitost přijímám s pokorou. Budeme mít jediný úkol, přivézt World Cup nazpátek do Spojených států,“ předestírá smělé plány.
Američané vyhráli premiérový Světový pohár v roce 1996 po finálovém vítězství 2-1 na zápasy nad Kanadou. Při druhém turnaji v roce 2004 se s Českem dělili o třetí příčku. Tihle dva soupeři plus společný evropský výběr čekají na Tortorellovy svěřence v září příštího roku. Do play off postupují ze skupiny pouze dva celky.
Podle ohlasů od hráčů je po cestě za případnými dalšími úspěchy provede správný muž.
„Hrál jsem pod ním ve Vancouveru a byl to opravdu dobrý kouč,“ tvrdí obránce Minnesoty Ryan Suter. „Jde do všeho naplno a ví, jak vítězit.“
„Je to velmi úspěšný hlavní kouč i asistent, vyhrál skoro všechno. Kluci to vědí a respektují ho,“ doplňuje zadák Caroliny Justin Faulk. „Na takovémhle turnaji se nikdo nestará o trenérovu minulost, všichni jdou do akce s čistým štítem.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -