- Reklama -

Antoine Vermette: Tak trochu nečekaný střelec důležitých branek

- Reklama -

fb-chicago
Antoine Vermette píše jeden z nejpovedenějších příběhů letošní sezóny. Kanadský hokejista, jenž v sobotním pátém finále play off National Hockey League proti Tampě Bay rozhodl o vítězství Chicaga 2:1, přišel do klubu z Větrného města poslední únorový den před uzávěrkou přestupů z Arizony a teď stojí jednu výhru od hokejového vrcholu.
„Někde jsem četl, že o něm trenér Coyotes prohlásil, že je to hráč, jehož výkony rostou s důležitostí zápasů. Přesně tohle pro nás tady dělá. Je skvělý na vhazování a je to i výborný kluk mimo hrací plochu. Do mužstva výborně zapadl. Vždycky hraje naplno a má bohaté zkušenosti,“ uvedl obránce Niklas Hjalmarsson.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jestřábi získali dvaatřicetiletého centra výměnou za první volbu v letošním draftu a obránce Klase Dahlbecka. Vermetteův úkol v novém působišti byl v té době jasný: pokusit se alespoň částečně nahradit hvězdného kanonýra Patricka Kanea, který byl kvůli zlomené klíční kosti dlouhodobě mimo hru.
Nějakou dobu mu trvalo, než se v novém působišti zabydlel. V základní části odehrál za Hawks devatenáct utkání a do statistik si připsal jen tři asistence. „V Arizoně trávil na ledě hodně času, ale u nás se na led nedostal tak často a musel si zvyknout na jinou roli v týmu. Bylo to pro něj úplně něco jiného,“ popsal Vermetteovy začátky v organizaci Hawks jeho spoluhráč ze třetího útoku Kris Versteeg.
V play off se Vermetteovi daří mnohem víc. Největším ofenzivním esům v týmu se sice rovnat nemůže, ale sedm bodů v 19 zápasech není vůbec špatná bilance. Zvlášť když tři z jeho čtyř tref do černého měly hodnotu vítězné branky.
„Přestup do Chicaga jsem bral jako skvělou příležitost. Na ledě se snažím odevzdávat každý večer to nejlepší, co ve mně je,“ řekl Vermette. „Je tu vynikající parta. Tenhle tým je prostě výjimečný. Jsem rád, že do něj patřím a snažím se mu pomoct vyhrávat zápasy. Momentálně si to užíváme, ale je před námi ještě hodně práce.“
Vermetteův přínos mužstvu je neoddiskutovatelný. V posledním klání s Lightning vyhrál osm z jedenácti vhazovaní a ve 42. minutě rozhodl z brejku o výhře Chicaga. Zkušený útočník vstřelil už třetí vítězný gól v play off.
Poprvé se mu to povedlo ve čtvrtém semifinálovém duelu mezi Chicagem a Anaheimem. Napínavý souboj ukončil Vermette až v 6. minutě druhého prodloužení a stal se tak trochu nečekaným hrdinou, protože v předchozím klání zůstal jen mezi náhradníky. „Hrál jsem dobře, takže vyřazení ze sestavy mě překvapilo. Nebudu lhát, byl jsem naštvaný,“ popisoval novinářům.

Radost z vítězné trefy si znovu vychutnal v prvním finálovém souboji proti Tampě Bay. Střeleckou pozici mu dobrým napadáním připravil Teuvo Teräväinen. Mladý Fin donutil J. T. Browna ve vlastním pásmu ke ztrátě kotouče, čehož Vermette dokonale využil.

Rodák ze Saint-Agapit je při hodnocení svých střeleckých úspěchů skromný. „V této fázi sezóny jdou všechny osobní ambice a individuální úspěchy stranou. Jde jen o týmový výsledek, to je nejdůležitější,“ říká.
„Nezaměřuji se jen na střílení gólů, snažím se pomoct mužstvu jakýmkoliv způsobem, abychom byli úspěšní a já se hrou bavil. Snažím se nevymýšlet nic složitého, ale jsem rád, když můžu přispět nějakou brankou.“
Vermette prožívá vydařené období, hraje ve velké pohodě a přijímá gratulace svých hvězdných spoluhráčů. „Na začátku se snažil pochopit náš herní systém a po nějaké době jeho význam pro naše mužstvo neuvěřitelně narostl. Nyní dává důležité góly. Je to skvělý centr, mám z něj radost,“ uvedl na jeho adresu Marián Hossa.
„V každém utkání se zlepšuje. V sobotu odehrál skvělý zápas a vstřelil velmi důležitý gól. Vyhrál hodně buly v útočné i obranné třetině. Hrál velmi dobře pozičně a bojoval,“ dodává na závěr kouč Hawks Joel Quenneville.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -