- Reklama -

Bennett trénoval s Crosbym a prosazením do NHL chce oplatit rodičům jejich péči

- Reklama -

Osmnáctiletý centr Sam Bennett je odhodlán prosadit do týmu Calgary Flames hned v první sezóně po svém draftu. „Chci dokázat, že jsem připraven. Rád bych, aby vedení klubu mělo před sebou těžkou volbu, zda mě má poslat domů,“ tvrdil před tréninkovým kempem.
Strýček Wally mu už ve třech letech obul kolečkové brusle a malý Sam se proháněl po domě a vyhýbal se nábytku tak bleskově, jako by se s bruslemi na nohou už narodil. O patnáct let později seděli Samovi rodiče v hotelu ve Philadelphii na draftu NHL a nervózně čekali, jak jejich synek dopadne.
„Sen našeho kluka dostat se do NHL vždy tak nějak visel ve vzduchu a najednou to bylo tu. Cítil jsem se trochu jako v jiné realitě,“ přiznal tehdy Samův otec Dave, který je dělník na stavbě a nikdy hokej na závodní úrovni nehrál. Máma Diane pracuje jako zdravotní sestra a trochu na škole hrála fotbal, ale to bylo tak všechno, co mohli synovi ze svých sportovních genů předat.
A najednou jejich Sam během několika týdnů cestoval po celé Kanadě, aby absolvoval rozhovory se zástupci slavných klubů NHL, kteří měli zájem ho získat. Generální manažer Edmontonu Craig MacTavish, nový prezident Calgary Brian Burke, nebo manažer Floridy Dale Tallon, to je jen stručný výčet těch, kteří měli o nadějného útočníka zájem.
Analýzy hokejových odborníků dokonce pasovaly Bennetta na jedničku draftu, nakonec jeho jméno zaznělo jako čtvrté v pořadí. „V tu chvíli z mých ramen spadla snad všechna tíha světa,“ svěřil se po draftu s prvními pocity. „Nevěděl jsem, co dělat – najednou jsem stál na pódiu, přetahoval si přes hlavu dres a koukal do hlediště,“ vykládal.
„Hokej byl vždy součástí mého života. Bruslení s tátou na zamrzlém dvorku za domem patří mezi mé nejranější a nejoblíbenější vzpomínky,“ říká Bennett, jenž na konci srpna odletěl do Vailu, aby se na NHL připravil pod dohledem kondičního trenéra Andyho O´Briena, jehož metody vytvořit komplexního atleta využil i Sidney Crosby. A kromě hvězdy Pittsburghu dělaly Bennettovi na kempu společnost i takoví hráči jako Jonathan Toews a Patrick Kane.
Během juniorské kariéry jeho rodiče utratili více než 100 tisíc dolarů za poplatky v různých ligách a klubech, za tréninky navíc, výbavu, cestování… A to v té částce ani není zahrnut pronájem pokoje v Torontu, kde Sam přebýval s tátou, když hrál za elitní juniorský klub Toronto Marlboro.
Domů se dostali jen o víkendech, kdy byla celá rodina pohromadě. „Pro čtrnáctiletého kluka bylo těžké se najednou přestěhovat do Toronta, nikdy předtím jsem mimo domov nežil. Ale myslím, že to byla dobrá zkušenost a pomohlo mi to dospět,“ říká Sam.
Dodnes mají jeho rodiče deset let staré auto a pořád ještě nestihli opravit vrata od garáže, na kterých Sam trénoval svoji střelbu. Na nějakou dovolenou u moře mohli zapomenout. Teď se ale blýská na lepší časy. Po draftu Sam podepsal lukrativní smlouvu s firmou Eaton a o něco později se dohodl s Flames na tříletém kontraktu za téměř milión dolarů ročně.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -