- Reklama -

Blackawks vyhráli v Tampě a jsou krok od vítězství ve Stanley Cupu

- Reklama -

Hokejisté Chicaga jsou jen krůček od dalšího úspěchu v play off National Hockey League. Blackhawks zvítězili v sobotním utkání na ledě Tampy Bay 2:1, ujali se vedení v sérii 3:2 na zápasy a chybí jim jediná výhra k zisku třetího Stanley Cup v šesti letech (2010, 2013), což se naposledy povedlo Detroitu Red Wings na přelomu tisíciletí (1997, 1998, 2002). Hawks mohou triumfovat už v noci z pondělí na úterý, kdy je na programu šestý finálový zápas.
„Jsem si jistý, že příští dva dny budou v našem městě hodně bláznivé. Bude to velký rambajs, těším se na to,“ řekl trenér Joel Quenneville.
Všechny dosavadní duely mezi Blesky a Černými jestřábi skončily jednogólovým rozdílem (1:2, 4:3, 3:2, 1:2, 1:2), ani páté utkání nebylo výjimkou. Dlouho před jeho úvodním buly se opět hodně řešilo, zda se do klece Blesků vrátí Ben Bishop, který kvůli nespecifikovanému zranění nedochytal třetí zápas a ve čtvrtém klání ho nahradil Andrej Vasilevskij.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Americký gólman absolvoval dopolední rozbruslení a večer se znovu postavil do brankoviště Bolts. Bishop předvedl 27 bezchybných zákroků, recept na něj našel nejprve Patrick Sharp a ve 43. minutě i Antoine Vermette. Druhý jmenovaný tak navázal na svou vítěznou trefu z prvního finále. Cory Crawford kryl 31 střel, nestačil jen na pokus Valtteriho Filppuly.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Do včerejšího utkání ve vyprodané hale Amalie Arena (19 204 diváků) vstoupilo lépe Chicago. Hosté soupeře v první třetině jednoznačně přestříleli 14:5 a aktivita se jim vyplatila. V čase 6:11 otevřel skóre Sharp, který potrestal málo vídanou minelu Bishopa. Gólman Bolts vyjel do levého kruhu za nahozeným pukem, kde se srazil s vlastním obráncem Victorem Hedmanem. Oba se okamžitě poroučeli k ledu a pro forvarda Hawks už nebyl žádný problém uklidit kotouč do prázdné klece.
„Puk se odrazil od hrazení, já mu jel naproti, Hedman mu jel naproti, v téhle budově se pořádně neslyšíte, je hrozně hlasitá,“ popisoval situaci Bishop. „Takový byl výsledek. Viděl jsem ho přijíždět, myslel jsem, že vidí i on mě. Stalo se mi něco takového poprvé, ale zrovna v ten nejméně vhodný moment.“
Na další změnu na ukazateli skóre si diváci museli počkat až do poloviny druhé části. U zrodu akce, jež vedla k vyrovnání, stál obránce Lightning Jason Garrison, který našel nápaditým pasem od levého mantinelu u vzdálenější tyče volného Filppulu. Finský centr dokázal skákavý kotouč zpracovat a rychle ho nasměroval pod lapačku přemísťujícího se Crawforda.

Ztracené vedení si Blackhawks vzali zpět v úvodu třetího dějství. A přitom nechybělo mnoho a vše mohlo být úplně jinak. V čase 41:27 se ve velké šanci ocitl domácí forvard Brenden Morrow, ale Crawford jeho pokus kryl. Místo toho udeřilo na opačné straně. V závěru rychlého protiútoku hákovaný Kris Versteeg zvládl poslat puk před brankoviště Tampy, kde ho Bishop vykopl pravým betonem přímo na hůl dojíždějícího Vermette a ten nabídnutou možností nepohrdl.
Dvaatřicetiletý centr přišel do Větrného města těsně před uzávěrkou přestupů. Jestřábi ho získali z Arizony výměnou za první volbu v letošním draftu a obránce Klase Dahlbecka. Vermetteův úkol v novém působišti byl v té době jasný: zastoupit Patricka Kanea, který byl kvůli zlomené klíční kosti mimo hru.
„Někde jsem četl, že o něm kouč Arizony řekl, že je to hráč, jehož výkony rostou s důležitostí zápasů. Přesně tohle pro nás tady dělá. Je skvělý na vhazování a je to i výborný kluk mimo hrací plochu. Do mužstva výborně zapadl. Vždycky hraje naplno a má bohaté zkušenosti,“ uvedl na adresu Vermettea obránce Niklas Hjalmarsson.
Těsný náskok si Blackhawks pohlídali až do konce. Snaha Lightning o vynucení si prodloužení už byla spíše křečovitá. Nepomohla jim ani power play. Navíc necelých devět sekund před koncem základní hrací doby obdrželi trest za příliš mnoho hráčů na ledové ploše.
„Oba týmy chybují minimálně. Když se podíváte na to, co se dnes stalo Bishopovi a Hedmanovi, šlo prostě o nešťastný incident, který skončil v naší bráně. Oba jsou ti poslední, o které bych se bál. Byli fenomenální po celý rok. Selhali jsme jako tým,“ uvedl po utkání trenér Lightning Jon Cooper.

Foto: Icon Sportswire
Sestřih z utkání

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -