- Reklama -

Brian Burke: Kvůli Getzlafovi s Perrym jsem udělal strašně nefér věc

- Reklama -

Fanshop týmuBrian Burke je velmi zkušený manažer, který se v mikrosvětě nejprestižnější hokejové ligy světa pohybuje od konce osmdesátých let. Jako generální manažer vedl tento absolvent práv na Harvardu postupně Hartford, Vancouver, Anaheim (s ním v roce 2007 slavil svůj jediný Stanley Cup), Toronto a do konce minulého ročníku Calgary. V současnosti pracuje jako analytik pro stanici Sportsnet a v aktuálním díle podcastu Spittin‘ Chiclets se ohlédl za svojí mimořádnou kariérou v zákulisí.
Moderátory podcastu Spittin‘ Chiclets jsou bývalí hráči NHL Paul Bissonnette a Ryan Whitney. Díky tomu tak jejich rozhovory mají mimořádný punc, protože život v NHL velmi dobře znají. Když si proto pozvali někdejšího dlouholetého šíbra, bylo jasné, že z nějaká zajímavost vypadne.
Nefér věc
Ve vedení Anaheimu strávil Burke necelé čtyři sezony, nejméně ze všech svých štací. Přesto ji ale musí hodnotit jako nejpozitivnější, protože pouze v Kalifornii dosáhl na hokejový grál. K Ducks nastoupil po výluce, v sezoně 2005-2006, která byla význačná tím, že se v soutěži objevila obrovská spousta nových velmi dobrých mladých tváří.
Dvě z nich působili pod Burkem v Anaheimu – Ryan Getzlaf a Corey Perry. Oba v té sezoně nakoukli velmi sebevědomě do NHL, přesto museli zkraje ročníku spolknout hořkost v podobě odvelení na farmu. Dlouhé roky se spekulovalo, proč tehdy Ducks poslali dva talentované borce do Portland Pirates, kteří tehdy fungovali jako záložní tým Kačerů.
„Budu naprosto upřímný, protože je potřeba tohle po těch letech říct. V té první sezoně po mém nástupu se mi nelíbila naše kabina. Jedním z lídrů měl být Sergej Fjodorov. Jenže on nebyl plně soustředěný na hokej, spoustu času trávil v L. A. a já se bál, jaký by tento vzor mohl mít na dva hráče ve vývinu,“ vzpomínal Burke.
Nakopnutí kariér
Bylo jasné, že Fjodorov bude muset jít o dům dál. Musíte si však uvědomit, že to bylo nelehké období, poprvé se hrálo s platovými stropy. Vyměnit zavedenou superstar nebylo jen tak.
„Nechci aby to vyznělo, jako že si Sergeje nevážím, je to legenda a skvělý chlap, tehdy už ale byl jinde. Zavolal jsem si Perryho s Getzlafem k sobě do kanceláře a na rovinu jim to vysypal: „Udělám teď nejvíc nefér věc, kterou jsem jako manažer kdy udělal. Ale pošlu vás do Portlandu. Myslím, že od Fjodorova se nic dobrého nenaučíte. Potřebuju abyste to spolkli, makali v AHL a až se mi podaří Sergeje vyměnit, máte okamžitě u mě letenku zpátky,“ přiznal zkušený Kanaďan se 72 zápasy v AHL.
Ta chvíle nastala až v půlce listopadu. Burke za Fjodorova získal pozdějšího klíčového obránce Anaheimu příštích let Francoise Beauchemina a zkušeného Tylera Wrighta. A Perry s Getzlafem tak měli volnou cestu zpět nahoru do „velké show“. „Konečně se mohli více naučit od Scottyho Niedermayera a Teemu Selänneho,“ popsal Burke.
Oba v Portlandu excelovali. Perry odehrál 19 utkání a připsal si 34 bodů, Getzlaf nastoupil do 17 zápasů a získal jen o bod méně. Oba vydrželi s týmem až do prohry ve finále konference s Edmontonem a rozhodně se neztratili. Další rok už byly důležitou součástí týmu, který získal Stanleyův pohár.
„Jsem přesvědčený, že i díky této události se z nich stali lepší hokejisté a měli takové kariéry, jaké dnes mají,“ uzavřel vzpomínání bývalý GM Toronta, Vancouveru, Hartfordu, Calgary a Anaheimu.
Titulní foto: Icon Sportswire
 

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -