- Reklama -

Canucks nic nebalí. Tuhle situaci známe, burcuje kapitán Sedin

- Reklama -

Ještě nemají úplně nůž na krku, ale co není, může být. Vancouver Canucks ztrácejí v sérii proti Calgary Flames 1:2 na zápasy a dnes v noci ve Scotiabank Saddledome vyhlížejí srovnání série před návratem do Vancouveru. V opačném případě by letošní účinkování Nucks v play-off mohlo vzít rychlý konec. Z tábora Kosatek ale neuslyšíte žádný náznak paniky, parta okolo dvojčat Sedinových zůstává v klidu.
„Spousta lidí nám nevěřila, před sezónou ani v jejím průběhu. Každý venkovní trip, na který jsme jeli, měl ukázat, jací jsme hráči, a jak silní jsme jako tým. Nezáleželo na tom, zda jsme všechny zápasy vyhráli, příště se to vždycky opakovalo. Pochybovali o nás,“ ohlíží se za základní částí Henrik Sedin.
V tuto chvíli asi není snadné bezmezně věřit v sílu Canucks, zvláště poté, co Plameny dokázaly urvat důležitou výhru v posledním utkání a dostaly se do vedení v sérii. Je však ještě hodně předčasné Kosatky odepisovat. Henrik Sedin připomíná jeden příklad z historie. V roce 2010 dokázal Vancouver ve stejné situaci zvítězit ve čtvrtém utkání na ledě Los Angeles, sérii srovnal na 2:2 a už se neohlížel zpět.
„Ztráceli jsme v sérii 2:1 na zápasy, hráli u nich a po většinu zápasu jsme prohrávali. Roberto Luongo předvedl několik parádních zákroků, my jsme se vrátili do zápasu a nakonec ho vyhráli,“ vybavuje si kapitán. „Mohli jsme prohrávat 3:1 na zápasy a místo toho jsme tu sérii v šesti zápasech zvládli.“
Od té doby odehráli Canucks devět sérií play-off. Oproti tomu Flames jsou ve vyřazovací části poprvé od roku 2009. Zkušenosti tedy hrají pro Vancouver. Sedinové a spol. si uvědomují, že podobnou situaci už dokázali zvládnout. Fanoušci tak stále mohou doufat v obrat.
„Víme, jak rychle se to může otočit. Když vyhrajeme tenhle zápas, pojedeme domů a budeme na koni. Poslední domácí zápas jsme odehráli velmi dobře,“ připomíná obránce Kevin Bieksa. „Před začátkem série jsme věděli, že nebudeme mít po celou dobu vše pod kontrolou. Myslím, že oni (Flames) se teď cítí dobře, což je pro nás skvělé. Odehrajeme dobrý venkovní zápas, vyhrajeme, vrátíme se domů a výhoda bude na naší straně,“ věří Bieksa.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru


Dnešní čtvrtý duel je vzhledem ke stavu série kritický zejména pro hosty z Vancouveru, Henrik Sedin si ale ze současné situace nedělá těžkou hlavu. „Už jsme si tím prošli. Zažil jsem už spoustu sérií,“ říká s ledovým klidem.
Sedinům by určitě prospělo, kdyby se začal hrát více hokej. Tvrdá hra, provokace, hity, šarvátky, to není nic, v čem by se kreativní Švédové vyžívali. „Rozhodčí dali jasně najevo, že nehodlají tolerovat žádné excesy po odpískání. Chtějí tuhle sérii vyčistit. Myslím, že to je pro nás jedině dobře. Všichni jsme se poučili,“ vrací se Bieksa k bitkám v minulém utkání. Generální manažeři Trevor Linden a Brad Treliving dokonce museli na pohovor s ligovým činovníkem a byli vyzváni, aby promluvili se svými kouči. S jakýmkoli zbytečným násilím v závěrech zápasů chce liga rázně zatočit.
Tradiční nenávist mezi oběma kluby se ještě více prohloubila, na ledě se jiskří, šarvátek je více, než by bylo zdrávo. Emoce však tryskaly nejen na ledě. Během druhého zápasu ve Vancouveru došlo v Rogers Areně k potyčce mezi fanoušky, létaly i rány pěstí. Jeden z přítomných strkanici natočil a video okamžitě začalo kolovat internetem. Podle svědků incident vyprovokovali fanoušci Flames před toaletami. Do strkanice se zapojilo několik lidí, jeden člověk byl zraněn. Už tak vyhrocené kanadské derby dostalo ještě větší náboj.
Kosatky postihla před dnešním duelem jedna nepříjemnost. Na dopoledním tréninku se zranil Alex Burrows, který opustil ledovou plochu na nosítkách a byl z preventivních důvodů odvezen do nemocnice. Do dnešního zápasu určitě nezasáhne, v sestavě jej nahradí bývalý hráč Calgary Sven Bärtschi. Dvaadvacetiletý útočník letos odehrál za Kosatky pouhé tři zápasy, ve kterých vstřelil dva góly. Před výměnou do Vancouveru nastoupil za Calgary k patnácti zápasům, v nichž si připsal čtyři asistence. „Je to rychlý a šikovný hráč s dobrou střelou,“ říká kouč Willie Desjardins na adresu Švýcara, kterého Plameny draftovaly v roce 2011 ze 13. místa.
Stane se Bärtschi trumfem proti svému bývalému klubu? Uvidíme. Napínavá řežba může vrátit Vancouveru výhodu domácího ledu, nebo přiblížit Plameny k postupu. Britská Kolumbie a Alberta budou dnes opět na nohou.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -