- Reklama -

Chráničů očí přibývá, největší nárůst zaznamenali v Torontu

- Reklama -

Počet hráčů používajících plexisklový chránič očí v NHL nadále roste. Liga i hráčská asociace NHLPA jsou v tomto směru za jedno a snaží osvětově působit na hokejisty, kteří stále jezdí po arénách zámořské ligy bez chrániče očí.
Před dvěma lety dokonce vstoupilo v platnost pravidlo, podle něhož hráči s méně než 25 zápasy v NHL musí chránič nosit povinně. Povinnost samozřejmě platí taktéž pro nováčky. Také proto jsou řady chráněných hráčů stále širší.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jenom za poslední rok narostl počet hráčů se štítkem přes oči o pět procent. Některé týmy šly příkladem ještě více, konkrétně v Torontu, Calgary, Columbusu, Chicagu a Vancouveru narostl počet chráněných hráčů dokonce o deset nebo více procent.
Z 640 hokejistů, kteří nastoupili v této sezóně aspoň k dvaceti utkáním, jich 549 mělo chránič očí. To je skoro 86 procent. Na špici NHL je v tomto směru Carolina Hurricanes, kde používá chránič očí každý hráč (dvacet z dvaceti), následuje Minnesota (95,8%), Nashville (95,5%), na chvostu ligy jsou pak týmy Buffala (77,2%), Philadelphie (76,2%) a Floridy (72,7%).
Před dvěma lety, před zavedením pravidla o povinném nošení krytu pro nováčky, nenosil chránič každý čtvrtý hráč. Za dva roky narostl podíl chráněných hokejistů ze 75 na 86 procent. Pro srovnání v sezóně 2007-08 to byla polovina hokejistů. V sezóně 2001-02 dokonce jen 28 procent. Na konci devadesátých let jen 15 procent.
Vůbec největší meziroční nárůst zaznamenali v tomto směru v Torontu. Tam vyskočil počet hráčů s chráničem očí o 19 procent. Částečně také proto, že odešli tvrďáci Colton Orr a Frazer McLaren. Odchod rváčů přinesl mimo jiné rovněž pokles trestných minut Maple Leafs, kteří se posunuli z šestého místa mezi nejtrestanějšími celky na dvanácté.
Toronto tak dělá NHL radost, protože dokonale reprezentuje nové trendy. Zbavuje se rváčů, kteří nejsou po chuti ani lize, a ještě jde příkladem v ochraně očí. Ze 75 procent v loňské sezóně tu vyskočili na letošních 94 procent hokejistů s plexi štítkem.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -