- Reklama -

Clayton Stoner byl obviněn z nelegálního lovu medvěda

- Reklama -

Odlehlejší části Kanady jsou díky své většinou ještě panenské přírodě a obrovské rozloze rájem pro mnoho rybářů a lovců. Ovšem pouze v případě platného povolení, jehož vydávání si tamní úřady velmi pečlivě hlídají a lov bez patřičné licence tvrdě postihují.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Nekompromisní postup tamní státní správy nyní dělá vrásky na čele také obránci Anaheimu Claytonu Stonerovi, jenž byl kanadskými úřady obviněn z neoprávněného lovu medvěda grizzlyho. Rodák z kanadského Port McNeillu čelí obvinění ze zabití zvířete bez řádného povolení a navíc mimo sezónu. K události mělo dojít v roce 2013 na území ostrova Vancouver patřícího pod provincii Britská Kolumbie.
Daný případ by možná ani neměl soudní dohru, ale to by se Stoner nesměl se svým úlovkem pochlubit deníku Vancouver Sun, jenž před dvěma lety také otiskl Stonerovu fotografii s hlavou zastřeleného medvěda a hokejistovým komentářem:
„Grizzlyho jsem zastřelil v květnu při společném lovu s mým otcem, strýcem a kamarády. Rybaření a lov miluji a hodlám se tomu věnovat i nadále.“
Právníci žalující strany, kterou je aliance The Coastal First Nations, mají k dispozici i další Stonerovi fotografie a video, které dokazuje, že lovec si ponechal pouze hlavu a tlapy zvířete a zbytek těla zanechal na místě. K odstřelu mělo dojít téměř třičtvrtě roku po zákazu trofejních lovů medvědů na území všech devíti států Pobřežní aliance.
Stoner se nařčení brání tím, že v lokalitě ostrova Vancouver vyrůstal a povolení dostal v rámci roční loterie. S touto formulací ale nesouhlasí kanadská policie, podle které hokejista v žádosti o udělení licence neuvedl pravdivé informace ohledně svého bydliště. Stoner tvrdil, že je stále rezidentem provincie Britská Kolumbie, ale v té době už hájil barvy týmu Minnesota Wild a bydlel na území jiného státu.


Obránce Ducks tak kromě žaloby z nelegálního odstřelu chráněného zvířete, lovu mimo sezónu a neoprávněného držení mrtvých zvířat volně žijících druhů, čelí i obvinění z nepravdivého prohlášení. K právnímu rozhodnutí a případnému ukončení celé kauzy by mohlo dojít už na příštím soudním jednání, které je naplánováno na 9. října.
Podle zákona Britské Kolumbie musí kanadský žadatel o loterijní licenci mít trvalý pobyt na území provincie a v dané lokalitě musí být fyzicky přítomen alespoň polovinu roku, jenž bezprostředně předchází podání žádosti. Na vybraných územích jiných kanadských států jsou cizinci v případě kladného vyřízení žádosti k odstřelu grizzlyho povinni najmout si průvodce a zaplatit poplatek ve výši minimálně 25 000 amerických dolarů.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -