- Reklama -

Čtvrté formace už nejsou odpad

- Reklama -

Během letošní cesty Chicaga za Stanleyovým pohárem se trojice Andrew Shaw, Marcus Krüger a Andrew Desjardins postarala o osm z 69 branek. Ve finálové sérii s Lightning, v níž Jestřábi skórovali celkem třináctkrát, si připsala pět bodů. Výkony nejméně využívané formace Blackhawks jsou důkazem, že čtvrté řady už nejsou v NHL pouze do počtu.
„Umí skórovat, umí podržet puk, někdy ovlivní i zápas,“ děkuje svým svěřencům trenér Joel Quenneville. „Když máte takovéhle kluky, co zvládnou zahrát proti elitním řadám soupeře a nejlepším týmům, odliší to vaše mužstvo od ostatních.“
Ono ani s tím využitím to není tak „neslavné“, jak by se při pohledu na vyplněnou soupisku mohlo zdát. Shaw s Krügerem trávili na ledě v průměru víc jak patnáct minut za zápas, Desjardinsův ice-time byl 13:55. Pokud namítnete, že během play off jsou utkání delší, zde jsou čísla ze základní části – 14:56, 13:05, 11:59.
Pryč už je prostě doba, kdy se do poslední formace uklízeli hokejisté, které tým potřeboval pouze ve chvíli, kdy se na ledě začalo jiskřit.
„Jednostranně zaměření hráči už skoro vyhynuli,“ vyřkne větu jak z učebnice přírodopisu generální manažer Detroitu Ken Holland. „Hra je rychlejší než kdy dřív a celky, které byly zvyklé používat čtvrté útoky k fyzické práci a pro zastrašení soupeře, mají teď větší zájem mít čtvrtou řadu, která může přispět k ofenzívě a hrát disciplinovaně, aby se vyhnula trestné lavici.“
Red Wings jdou v tomhle ohledu zbytku ligy příkladem dlouhodobě a Holland spolu s klubovým viceprezidentem Jimem Devellanem mnohokrát chválili někdejšího kouče Scottyho Bowmana za to, jak dokázal z ostrého hocha Darrena McCartyho vytěžit něco navíc v „Grind Line“ vedle Krise Drapera s Kirkem Maltbym.
„Vzhledem k vysoké konkurenci, jež panuje v naší lize, se kluby mnohem víc zaměřují na získání šikovných hokejistů, kteří mohou být rozdílovým prvkem,“ říká komisař NHL Gary Bettman v rozhovoru pro agenturu AP.
Zvoní už tedy klasickým bitkařům definitivně hrana? Tanner Glass, sedmnáctý nejtrestanější muž minulé sezóny a aktér devíti pěstních šarvátek, si to nemyslí.
„Domnívám se, že pro nás bude vždycky místo na soupisce,“ říká útočník NY Rangers. „Vím, že nepůjde o tak prominentní roli jako v minulosti, ale při rozhovorech s ostatními hráči zjistíte, že nikdo si nepřeje ligu bez tvrdých soubojů, kde za fauly nikdo neponese zodpovědnost. Když to řeknu jinak, pokud vymýtíte bitky, přibyde sekání a dalších pětiminutových faulů. Když budou chlapi vědět, že jim nehrozí žádný postih, budou hrát jinak.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -