- Reklama -

Dacjuk nevylučuje návrat domů

- Reklama -

Rudým křídlům odvádí Pavel Dacjuk neocenitelné služby už od roku 2001 a má s nimi kontrakt ještě na příští sezónu. Není však zcela jisté, že ji ruský veterán v zámoří skutečně odehraje. O víkendu se začalo proslýchat, že 37letý útočník z rodinných důvodů uvažuje o návratu do vlasti.
Když se tato informace objevila v sobotním pořadu Hockey Night in Canada, generální manažer Red Wings Ken Holland ji hned začal vyvracet. „Pavel má před sebou ještě rok. Už jsem slyšel hodně spekulací o jeho budoucnosti, mluvilo se o tom loni i o rok dříve. U Nicka Lidströma se o konci kariéry spekulovalo po tři roky, ale všechno jsou to jen spekulace.“
„Má před sebou ještě rok smlouvy,“ zopakuje šéf detroitského klubu. „Na konci sezóny se chystám soukromě sejít se všemi hráči. Budu mluvit se všemi, pochopitelně i s Pavlem.“
Stejně se vyjádřil i  Dacjukův agent Dan Milstein. Rovněž on v e-mailové odpovědi na dotaz novinářů z Detroit Free Press potvrdil chystanou schůzku s Hollandem, navíc prozradil, že spolu se svým klientem se chystají o prázdninách zorganizovat v Americe hokejovou školu pro nadějné mladé útočníky.
„Pavel se teď soustředí na současnost. Dělá všechno proto, aby hrál co nejlépe a pomohl a namotivoval tým k postupu do play off a možná k dalšímu Stanley Cupu,“ napsal Milstein.
Wings zbývá do konce základní části odehrát tři utkání a svádějí těsný boj s Bostonem a Philadelphií o poslední dvě postupové příčky Východní konference.
S Rudými křídly, která ho v roce 1998 draftovala v šestém kole, slavil Dacjuk mistrovský titul dvakrát (2002, 2008). V NHL navíc získal spoustu individuálních ocenění – čtyřikrát Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hráče, třikrát Frank Selke Trophy určenou nejlépe bránícímu útočníkovi a jednou ocenění pro nejlepšího hokejistu na základě plus/mínus bodování. S 917 body je šestým nejproduktivnějším mužem v klubové historii, 950 odehraných zápasů ho řadí na osmé místo.
Odmítavá vyjádření obou citovaných mužů ale nakonec trochu zpochybnil sám Pavel Dacjuk. Po sobotním zápase s Torontem sice neposkytl žádné komentáře, ale o dva dny později pronesl: „Těžko říci. Nikdy nevíte, co se může stát.“
Pokud by se rodák z Jekatěrinburgu dohodl s Red Wings na předčasném ukončení spolupráce, jedné povinnosti se detroitský klub nezbaví. Částka 7,5 miliónu dolarů by se Rudým křídlům přesto počítala do platového stropu. Dacjuk totiž kontrakt uzavíral až po svých 35. narozeninách a podle kolektivní smlouvy se takovéto dohody zahrnují do mzdových omezení, i kdyby hokejista ukončil kariéru dříve.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -