- Reklama -

Další Makarova paráda rozhodla prodloužení

- Reklama -

Colorado Avalanche ve včerejším duelu na ledě Chicaga promarnili dvoubrankové vedení získané v první třetině. Na začátku třetí části otočil skóre dvěma přesilovkovými trefami Alex DeBrincat. Lavinu však spasili, jako letos už mnohokrát, obránci.

V 52. minutě vyrovnal svým druhým zásahem v utkání Erik Johnson a poslal tím duel do prodloužení. V polovině nastaveného času pak předvedl úžasnou parádu Cale Makar. Není to tak dávno, kdy stejný hráč uchvátil svým sólem přes celé hřiště proti Philadelphii. Nyní si může do soutěže o gól roku podat další přihlášku.

Na pravé straně útočného pásma převzal puk od MacKinnona, objel branku, vybruslil skoro až k modré čáře, kde rychlým manévrem oklamal nebohého Kirbyho Dacha a namířil si to k brance. Kromě chytrosti a výtečného bruslení ukázal při této akci i šikovné ruce. Fleuryho v brance dokonale vymíchal a bekhendem pověsil puk pod horní tyčku. Game over!

- Reklama -

Komentátoři utkání neskrývali úžas. Jeden z insiderů Avalanche dokonce označil tuto trefu za nejhezčí gól Avs, který za svou (přes dvacet let trvající) novinářskou kariéru viděl.
Pro rodáka z Calgary to byl čtrnáctý zásah v sezóně, čímž si upevnil vedení v tabulce střelců mezi beky. Druhý Roman Josi má na kontě o tři branky méně. S jedenácti zásahy při hře pět na pět je Makar také jasně na čele (druhý Aaron Ekblad se trefil při vyrovnaném počtu hráčů sedmkrát).

A to přesto, že letos opět několik duelů vynechal. Vinou zranění a covidu jich doposud odehrál 25 a nasbíral v nich 28 bodů (14+14). Spolu se spoluhráčem Devonem Toewsem má ze všech zadáků nejvyšší průměr bodů na zápas (jako jediní přes 1,1). Oba spoluhráči z prvního obranného páru Avs se tak řadí mezi kandidáty na Norris Trophy. Konkurence je ale značná, několik dalších beků prožívá také výbornou sezónu.

Jak už je u něj zvykem, veškerou chválu na svou osobu odmítal. „Měl jsem docela štěstí. Jejich hráč za mnou vyjel dost daleko, tak jsem se rozhodl to zkusit na bránu,“ popsal gólovou situaci. Původně prý zamýšlel přihrávku na MacKinnona, jakmile soupeř tuto variantu znemožnil, zkusil to na bližší tyč.

„Zítra toho bude plný internet,“ komentoval to zadák Chicaga Calvin deHaan. „Cale je moc skromný. Podle mě je to jeden z nejhezčích gólů roku,“ říká přesvědčivě Erik Johnson. „A nejděsivější na tom všem je, že Cale bude lepší a lepší,“ dodal EJ.

Více než 14 branek v prvních 25 zápasech dokázali dát za posledních sto let pouze tři obránci – v dávných dobách Georges Boucher (1922-23), potom dvakrát Bobby Orr (1973-74, 1974-75) a naposledy Dave Ellett (1988-89). Všichni zvládli patnáct tref, tedy o jedinou více než Makar. Za posledních třicet žádný bek nevstoupil do sezóny s takovou střeleckou fazónou. A nikdo z uvedených hráčů, snad s výjimkou Orra, nepředváděl při svých trefách takto parádní akce.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -