- Reklama -

Deset nešťastníků: čeští a slovenští hráči, kteří stále čekají na novou smlouvu

- Reklama -

Každý rok je to stejné. První den po otevření volného trhu se na nás vcesivnhl-logo-150x150-3alí jedna zpráva o podpisu nové smlouvy za druhou, v následujících dnech přibývají další a další. Ale do týdne toto šílenství většinou ustane a začne hra na čekanou, vyplněná spekulacemi kdo, kdy, kam a za kolik.
Ani letos se tento zavedený trend nijak zvlášť nenarušil. Pro české i slovenské fanoušky NHL je však volný trh i bezmála čtyři týdny po svém startu stále velmi zajímavou procedurou. Na smlouvu totiž marně čeká hned sedm českých a tří slovenští hokejisté. Nabízí se tak logická otázka – bude jejich čekání ukončeno, nebo se budou muset smířit s nedobrovolným návratem zpátky do Evropy?
Mezi „nechtěné“ se řadí kvarteto útočníků Martin Erat, Tomáš Fleischmann, Tomáš Kopecký a Jiří Tlustý. Všechny pojí stejný osud – milníkem jejich kariéry (bohužel ve špatném slova smyslu) se stal zkrácený ročník 2012-2013.
Na jaře roku 2013 měnil Martin Erat poprvé za svoji zámořskou kariéru dres, když se po 12 letech strávených v Nashvillu stěhoval do Washingtonu. Mužstvu z hlavního města Spojených států měl pomoci v bojích o Stanley Cup, jeho výměna se však pro Capitals stala noční můrou. Český útočník vstřelil v 62 zápasech pouze dvě branky a už v průběhu následující sezóny si musel znovu balit kufry, když ho vedení amerického celku poslalo do Arizony. Třiatřicetiletý forvard odehrál letos v dresu Coyotes celkem 79 utkání, ve kterých si připsal 32 bodů (9+23).
Tomáš Fleischmann byl v ročníku 2012-2013 nejproduktivnějším hráčem Panthers (a to druhý rok po sobě), zatímco slovenský forvard Tomáš Kopecký byl pro změnu nejlepším střelcem floridského klubu. Co pro nadcházející léta vypadalo jako slibný rozjezd, to se už v následující sezóně rozpadlo jako domeček z karet. Oba hráče dostihl razantní výkonnostní propad, se kterým se nedokázali vyrovnat ani letos. Flesichmann byl dokonce na jaře tohoto roku vyměněn do Anaheimu, nicméně v nabitém kádru Ducks platil za hráče na hraně základní soupisky. A často se dostal i za ní.

Výluka nevýluka, Jiří Tlustý vletěl do zkráceného ročníku jako uragán a na jeho konci se mohl pyšnit postem sedmého nejlepšího střelce NHL. Společně s Ericem Staalem a Alexandrem Sjominem utvořil hlavní úderné trio Caroliny Hurricanes, které platilo za jednu z nejnebezpečnějších formací v NHL.
Ne že by se český útočník v následujících dvou sezónách úplně vytratil z ledu, nicméně gólově a ostatně ani bodově už to nebyla taková sláva. A kladenskému forvardovi nepomohla ani výměna do Winnipegu. V dresu kanadského mužstva vsítil jediný gól v průběhu 20 zápasů, v play off se neprosadil vůbec.
Marek Židlický, Jan Hejda, Michal Rozsíval a Ľubomír Višňovský – všichni tito hráči platí za spolehlivé a zkušené beky, v jejich neprospěch ale mluví jeden prostý fakt – jejich věk. Rozsívalovi je už šestatřicet, Hejda oslavil před pěti týdny sedmatřicáté narozeniny, Židlický s Višňovským jsou ještě o rok starší. Navíc slovenský zadák má za sebou tolik zdravotních lapálií, že by to vydalo na dost obsáhlou knížku.

Bez smlouvy je i další obránce, devětadvacetiletý rodák z Považské Bystrice Andrej Meszároš. Někdejší hráč Ottawy, Tampy Bay, Philadelphie a Bostonu oblékl v letošním ročníku dres Buffala Sabres. V 60 odehraných zápasech posbíral 14 bodů za sedm branek a stejný počet asistencí, v tabulce plus/mínus skončil na 13 záporných bodech.
Asi nejtěžší to bude mít s hledáním nového angažmá český útočník Martin Havlát. Ten se letos pokusil restartovat svoji kariéru v dresu New Jersey Devils, kde se setkal hned s trojicí krajanů – Patrikem Eliášem, Jaromírem Jágrem a Markem Židlickým. Leč celá řada zranění, které ho trápily v minulých letech (a ostatně i v této sezóně), si nevyhnutelně vybírá svoji krutou daň.

Neradi bychom malovali čerta na zeď, ale je dost pravděpodobné, že zámořská mise čtyřiatřicetiletého forvarda se chýlí ke svému konci. A vzhledem k tomu, že rodák z Mladé Boleslavi o angažmá jinde než v NHL nestojí, může přijít i definitivní konec jeho hokejové kariéry.
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -