- Reklama -

Dnešní den v historii: Král králů pokořil Toronto hattrickem

- Reklama -

Na konci května v roce 1993 se nejlepšímu hokejistovi všech dob splnil další životní sen. Po čtyřech triumfech ve Stanleyově poháru v dresu Edmontonu si opět zahrál finále play off NHL, tentokrát za Los Angeles. Králové z Kalifornie tehdy postoupili do závěrečné série nadstavbové části soutěže vůbec poprvé v historii klubu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Rozhodlo o tom jejich vítězství 5:4 v sedmém semifinálovém utkání na ledě Toronta (29. květen) a právě Wayne Gretzky se o úspěch Kings zasloužil nejvíc. Dal tři góly a na jeden přihrál (Tomas Sandström).
„Vyhráli jsme sedmé rozhodující střetnutí na půdě soupeře, což je nádherný pocit, jenž nedovedu ani popsat. Byl to můj nejlepší zápas v National Hockey League,“ uvedl Gretzky, který vstřelil rozhodující gól šestého utkání a byl jasnou jedničkou i toho posledního.
Kanadský centr v něm vstřelil úvodní branku díky skvělé spolupráci s Martym McSorleym (navíc v oslabení), připojil další ve druhé třetině (na 3:2) a položil Maple Leafs na lopatky gólem zpoza branky v 57. minutě (5:3), když se jeho lišácké nahození odrazilo od brusle domácího zadáka Davea Elletta a puk zapadl za záda překvapeného gólmana Felixe Potvina.
„Dnes nás porazil nejlepší hokejista na světě,“ okomentoval výkon kapitána Los Angeles tehdejší generální manažer Toronta Cliff Fletcher. „Gretzky předvedl skutečně famózní výkon.“
„Byl jsem tehdy čtrnáctým rokem v NHL a nechtěl jsem, aby se na mě vzpomínalo jako na hráče, který nehrál dobře v semifinálové sérii s Torontem,“ řekl Gretzky. „Byla to zábava hrát v takovém utkání. Bojovat o Stanley Cup – o tom sní odmala každý kluk.“
Gretzky působil v Los Angeles od sezóny 1988-89 až do jara 1996. Celkem to dělalo 539 utkání v základní části (918 bodů, 246+672) a 60 v play off (94 bodů, 29+65). V play off 1993 se mohl doslova přetrhnout, čtyřiceti body (15+25) dotáhnul tým až do finále. Nakonec se ale musel sklonit před Patrickem Royem a jeho Montrealem.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -