- Reklama -

Dva Ďáblové, dva pohledy. Jágr chce pryč, Gomez by rád zůstal

- Reklama -

Dva veteráni, kteří už během kariéry zažili ledacos, spolu nastupují v jedné formaci. Jenže zatímco Scottu Gomezovi se v novém kalendářním roce nebývale daří, Jaromír Jágr si z posledních šestnácti startů dvanáctkrát nepřipsal ani bod (výjimkou bylo čtyřzápasové období na přelomu ledna a února). I přes shodné postavení hráčů, kterým v červenci vyprší smlouva, se tedy na svoje další setrvání v New Jersey dívají z naprosto rozdílného úhlu. Gomez by rád zůstal, Jágr bude vděčný za výměnu.
Kdo by to byl ještě před nedávnem řekl, že? Jágr byl jasně nejproduktivnějším hráčem týmu a experti jej chválili za to, jaký přínos pro tým i přes svůj věk stále má. To Gomeze už všichni odepisovali, v posledních letech si jej týmy přehazovaly jako horký brambor. Nyní je však situace jiná.

„Pokud tady zůstanu a my nebudeme mít šanci bojovat o play off, nemyslím, že bych si moc zahrál. A já pořád ještě hraju rád. Věděl jsem to už od prvního dne, kdy byl propuštěn Peter DeBoer,“ lituje kladenský odchovanec odchodu kouče, pod nímž nebylo 20minutové vytížení za zápas ničím neobvyklým. V posledním utkání pod DeBoerem odehrála česká osmašedesátka dokonce přes 24 minut, což byla vůbec největší porce v sezóně.
Adam Oates, jenž má v nynějším trenérském triumvirátu útočníky na starost, dopřává Jágrovi mnohem méně prostoru na ledě, v průměru kolem čtrnácti minut.“Trenéři se prostě mění, tak to je. Nepotkalo mě to poprvé, už jsem si něčím podobným prošel, i když to nebylo úplně stejné. Pořád ale své hře věřím,“ řekl k tomu Jágr.
Na dotaz, zda o výrazném poklesu svého icetimu hovořil s trenéry, zakroutil hlavou. „Myslíte, že když si s trenéry promluvím, že se něco změní?“ táže se hokejista, který nedávno přišel o post nejproduktivnějšího muže Devils. „Já si to nemyslím.“
„Hokej není jako tenis, kde má hráč vše pod kontrolou. V hokeji je milion jiných věcí, které nemůžete ovlivnit, proto je lepší nechat je být. V hokeji ovlivníte tak dvacet procent,“ pustil se kladenský patriot do matematického srovnání.
Bráno od začátku sezóny, Gomez v průměrném času stráveném na ledě pořád ještě za Jágrem o půlminuty zaostává. Jenže z vyhrazené doby – přestože nijak dlouhé – dokáže vytěžit maximum, jak ukazuje jeho pět bodů z posledních šesti utkání.
„Miluju hrát pod Oatesem, ale to asi všichni ofenzivní hráči,“ vrní nadšením v rozhovoru pro Sportsnet. „Ještě jsem nezapomněl, jak se hraje hokej. Ani sekundu jsem nepochyboval o tom, že umím hrát. Ne, nejsem překvapený svými výkony.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Z Gomezova návratu na výsluní má radost i generální manažer Lou Lamoriello. „Ještě před měsícem bych mohl tvrdit, že jsem překvapený, ale teď už ne. Zaslouží si to, pracoval na sobě.“ Scotta Gomeze si tak v týmu zřejmě ponechá, Jaromíra Jágra se pokusí vyměnit. Z pohledu případných zájemců to vzhledem k výkonnosti obou veteránů může vypadat paradoxně, ale ani jeden z hokejistů si určitě stěžovat nebude.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -