- Reklama -

Fenomenální McDavid by ziskem Calder Trophy napodobil Bobbyho Orra

- Reklama -

Nikdy dřív se nestalo, aby byl hráč, jenž kvůli zranění vynechal téměř polovinu zápasů základní části, legitimním kandidátem na některou z hlavních individuálních cen. V souvislosti s Connorem McDavidem se však stále více nahlas mluví o tom, že by si přece jen mohl odnést Calder Trophy pro nejlepšího nováčka roku.
Na tuto trofej jej naprostá většina expertů pasovala již před začátkem sezóny. Zlomenina klíční kosti, která největší talent své generace  vyřadila na dlouhých 37 utkání ze hry, však měla tyto prognózy rozmetat. Jenže McDavid hraje od svého návratu na led natolik skvěle, že se hlasitě hlásí o to, aby se o něm přinejmenším vážně uvažovalo. A to navzdory faktu, že letos do NHL vlétlo ve velkém stylu mnoho dalších zelenáčů.
Jeho největším vyzyvatelem je ruský šikula Artěmij Panarin, který ukázal, že po zkušenostech z reprezentace a KHL není žádným vyjukaným zajícem. Po boku Patricka Kanea zažil fantastický rok. S velkým náskokem vede produktivitu nováčků, nedávno zažil dva čtyřbodové zápasy v řadě, sezónu zakončil dalším tříbodovým představením. Blackhawks jeho získáním trefili nečekaný jackpot. Kdo by čekal, že tento Rus hned v první sezóně za mořem nasází třicet gólů, celkem posbírá 77 bodů a vyhoupne se až do desítky nejproduktivnějších hráčů ligy?
Činili se ovšem i další. Útočník Arizony Max Domi uchvátil svým suverénním vstupem do nejslavnější ligy a v týmu Coyotes, který nepostoupil do play-off, skončil v plusových číslech, stejně jako detroitský Dylan Larkin. Toho už teď mnozí srovnávají se Stevem Yzermanem. Oba dva vrchovatě splatili důvěru a prostor na ledě, jakého se jim dostalo. Nezklamal ani ostře sledovaný Jack Eichel, který vstřelil několik úžasných branek a jasně ukázal, že na něj může Buffalo sázet už nyní. V dresu Philadelphie se pak zjevil „duch“ Gostisbehere, největší senzace sezóny mezi obránci. Velmi dobře se předvedli také John Gibson, Colton Parayko, Anthony Duclair, Nikolaj Ehlers, Sam Reinhart, Sam Bennett nebo Robby Fabbri.
Steve Dryden z TSN však stejně tvrdí, že i přes početný zástup konkurentů byl největší novou hvězdou na scéně NHL právě McDavid. Jeho dechberoucí rychlost, šikovné ruce, představivost, hokejová inteligence a přehled ve hře z něj dělají hráče, kterého zkrátka musíte sledovat s radostí. Jeho spektakulární góly si rádi vychutnáte hned několikrát.
McDavid nastoupil jen do 55% zápasů Oilers, zanechal v nich ovšem výborný dojem. Pouze jednou v historii se stalo, že hráč, který vynechal významnou část sezóny, obdržel prestižní individuální trofej. Bylo to v sezóně 1966-67 a oním hráčem byl Bobby Orr. Legendární bek nastoupil jen do 62% zápasů Bruins, během nichž však stihl naprosto revolučně změnit tuto krásnou hru. Steve Dryden doslova při debatě na téma Calder Trophy 2016 prohlásil: „Nejen, že si McDavid zaslouží být nováčkem druhé poloviny sezóny, on je jasným nováčkem roku a měl by po téměř půl století napodobit Orra.“
Od svého únorového návratu na led zaznamenal McDavid ve 29 utkáních skvělých 33 bodů. Podle Drydena tím nejen odskočil ostatním nováčkům, ale zařadil se mezi nejlepší hráče NHL vůbec. Od chvíle, co se McDavid vrátil, nasbírali více bodů než edmontonská senzace pouze dva hráči – Sidney Crosby a Joe Thornton. Z nováčků se mu nejvíce přiblížil zadák Philadelphie Shayne Gostisbehere, který zaznamenal o třináct bodů méně než McDavid.
Pádným argumentem, proč zvolit za nováčka roku edmontonskou jedničku draftu, budiž tahle skutečnost: jen dva hráči v celé lize se mohou pyšnit vyšším průměrem bodů na zápas v kontextu celé sezóny. Těmi hráči jsou Patrick Kane a Jamie Benn, dvě superhvězdy a kandidáti na Hart Trophy. Od sezóny 2006-07 neměl žádný nováček, který nastoupil alespoň do 40 zápasů, průměr více než bod na zápas. Tehdy se tento úctyhodný výkon povedl Malkinovi.
Před zraněním, které utrpěl 3. listopadu, si připsal ve 13 zápasech 12 bodů. Při vstupu na scénu NHL tak rozhodně nezklamal, i když někteří připomínali, že přechod do nejlepší ligy zvládl zpočátku lépe Jack Eichel. Od svého návratu na led je však McDavid doslova k nezastavení. V prvním duelu po zranění zaznamenal proti Columbusu tři body a vstřelil jeden z nejhezčích gólů sezóny. O devět dní později pěti body naprosto zničil Maple Leafs.
Když se 1. března v napjatě očekávaném duelu dvou nejvýše draftovaných hráčů postavil Buffalu s Jackem Eichelem v sestavě, opět ukradl celou show pro sebe. Při výhře 2:1 vstřelil obě branky svého týmu, druhou trefou v prodloužení utkání rozhodl. Jen tím podtrhl svou výjimečnost a přidal další argument, proč by jej hlasující o Calder Trophy neměli opomenout.
On sám se ale k individuálním cenám neupíná. „Nemyslím na to. Je to něco, co příliš neočekávám. Jen se snažím hrát svůj nejlepší hokej. Pokud se to stane, bude to pro mne samozřejmě ohromná pocta a budu na to hrdý. Já se ale soustředím jen na to, abych hrál dobře a aby se nám vydařil závěr sezóny,“ říkal před pár týdny reportérům.
Tento týden se Oilers ve velkém stylu a před zraky svých legend loučili po dlouhých 42 letech s arénou Rexall Place. McDavid nepotřeboval žádnou další motivaci. Při derniéře vstřelil gól, připsal si další tříbodový večer a Gretzkymu a spol. ukázal, že mají zdatného následovníka. Tento klub teď patří Connoru McDavidovi a je bez debat, že je ve správných rukách.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -