- Reklama -

Gretzky k nové hale Oilers: Staré haly neradi opouštíte, ale nová aréna je ohromná!

- Reklama -

Obrovský dojem udělala na Waynea Gretzkyho nová aréna Edmontonu Oilers pojmenovaná Rogers Place. Nejproduktivnější útočník zámořské historie se sice netají tím, že má slabost pro staré, původní, ikonické budovy NHL, nové útočiště Oilers se mu ale také líbí.
„Je to unikátní, výjimečné,“ řekla slavná devětadevadesátka. „Žijeme teď v jiné době. Hodně lidí si pamatuje Maple Leaf Gardens, Montreal Forum a Chicago Stadium. Nesnášíte ten pohled, když se ty haly opouští. Northlands Coliseum bylo taky speciální místo, ale je tady nová doba, nová éra a s novými časy je třeba se měnit.“
„Aréna je fascinující místo v každém aspektu. Měl jsem příležitost projít si celou budovu, od šaten přes sedačky, boxy až k ledu, je to opravdu ohromné,“ dodal Gretzky.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Oilers se přemístí do Rogers Place letos, kdy opustí starou Rexall Place (Northlands Coliseum). Tuto halu využívali od svého vstupu do NHL v roce 1979. Klub samotný byl založený v roce 1972 Billem Hunterem, prvních sedm let hrál konkurenční soutěž World Hockey Association.
„Kdybyste měli v roce 1972 křišťálovou kouli, nenapadlo by vás, že jednou budete mít v centru Edmontonu arénu, jako je tahle,“ pokračoval nejslavnější muž historie Olejářů. „Bude to orientační bod, lidé se o té hale budou bavit po celém světě. Nejde jen o hokej, ale také o koncerty, různá show a další věci.“
Pět bannerů na připomínku vyhraných Stanley Cupů, Gretzkyho socha, všechno se přestěhuje k nové hale. Oilers ji pokřtí 26. září, kdy si tady zahrají proti tradičnímu soupeři Calgary Flames.
„Doufám, že si s touhle arénou vybudují novou vlastní identitu a novou historii,“ popřál svým následovníkům Gretzky. „Výjimečnost té hale dodají vítězství, vyhrané šampionáty. Mají tady dobrý základ, dobrou organizaci, skvělé mladé hráče a já jim přeju všechno nejlepší.“
Bude to ale těžké, vždyť Edmonton si nezahrál play off deset let. „Všechno určuje atmosféra. Pamatuji si rok 1981, když jsme vyhráli první dva zápasy v Montrealu a vrátili se domů ke třetímu duelu, atmosféra v hale všechno změnila. Cítili jsme z ní: ‚Tenhle tým má šanci jednoho dne vyhrát Stanley Cup.‘ V té budově jste to cítili. Atmosféra je důležitá součást úspěchu. Doufám, že na ní hráči odpoví a že budou mít skvělý rok.“
K hale si řekl svoje také majitel Oilers Daryl Katz, který především pochválil spolupráci s městem, jež se na halu významně přispělo.
„Jsme hrdí na to, čeho jsme s městem dosáhli. Model veřejného a soukromého partnerství může být prospěšný každému. Jsem opravdu velmi hrdý na to, co jsme dokázali. Ta spousta práce, zdroje, lidé, čas, všechno do sebe zapadlo. Jsem hrdý taky na všechny pracovníky, kteří se na tom do dnešního dne podíleli a tvrdě pracovali. Je to uspokojující,“ řekl Katz.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -