- Reklama -

Horton, Keon, Broda. Toronto přidá další sochy do Řady legend

- Reklama -

Ačkoli současnost Maple Leafs není úplně veselá, historie tohoto tradičního klubu je na významné osobnosti přebohatá. Vedení torontského klubu se nyní rozhodlo, že k již existujícímu monumentu, který tvoří sochy bývalých hráčů, přidá další trojici opor z dob dávno minulých. Mezi vybrané osobnosti, které budou zvěčněny v tzv. „Řadě legend“, patří bývalý kapitán Leafs Dave Keon (na snímku), vynikající obránce Tim Horton a brankář Turk Broda.
Sochy budou slavnostně odhaleny v říjnu a připojí se k již stojícím monumentům Teda Kennedyho, Darryla Sittlera, Johnyho Bowera, Börje Salminga, George Armstronga, Syla Appse a Matse Sundina.
Dave Keon je ze zmíněné trojky jedinou žijící osobností. Oceněn bude v Air Canada Centre před sobotním duelem Toronta s Montrealem, stejně jako zástupci rodin Hortona a Brody.
„Během 99 sezón oblékaly dres Leafs stovky skvělých hokejistů, ale jen stěží byste našli tři hráče, kteří byli více milovaní a lépe reprezentovali tuhle skvělou organizaci, než Dave Keon, Turk Broda a Tim Horton,“ řekl ve čtvrtečním prohlášení prezident klubu Brendan Shanahan.
„Tento památník je poctou mužům, kteří pomohli vytvořit z Maple Leafs ikonu mezi sportovními kluby. Je to rovněž příležitost vybudovat silnou vazbu mezi fanoušky všech generací a touto tradicí. Přidání této trojice bude pro všechny fanoušky nesmírně vzrušující,“ dodal Shanahan.
Dave Keon strávil v klubu dlouhých patnáct sezón a čtyřikrát s ním vyhrál Stanley Cup. V roce 1961 získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka. Dvakrát si odnesl Lady Byng Trophy pro hokejového gentlemana a šest let byl v Torontu kapitánem.
V roce 1975 se ale nechal zlákat do konkurenční WHA, odkud se o čtyři roky později vrátil do NHL i se svým klubem Hartford Whalers. S tehdejším majitelem Leafs Haroldem Ballardem se nerozešel v dobrém. Nyní se konečně dočká uznání, jaké si nepochybně zaslouží.
Kariéru ukončil v roce 1982 a o čtyři roky později byl uveden do Hokejové síně slávy. „Jsem velmi šťastný, že jsem byl vybrán společně s Turkem Brodou a Timem Hortonem, a těším se na ceremoniál,“ uvedl Keon, který tak definitivně zakope válečnou sekeru mezi ním a milovaným klubem.

Gólman Turk Broda přišel do Toronta v roce 1936, kdy jej Javorové listy koupily z Detroitu za tehdy astronomických 7 500 dolarů. Celkem pětkrát zvedl nad hlavu Stanley Cup. Dres s javorovým listem oblékl v 629 utkáních, ve kterých měl průměr inkasovaných branek 2,53.
V roce 1942 byl členem slavného týmu, který prohrál úvodní tři duely finálové série s Detroitem, aby následně jako první tým v historii otočil stav 0:3 na 4:3. V roce 1967 byl uveden do torontské Hockey Hall of Fame. Zemřel v říjnu 1972 v 58 letech.
Tim Horton je považován za jednoho z nejlepších beků, kteří kdy oblékali torontský dres. Byl vůbec prvním hráčem Maple Leafs, který v klubu odehrál tisíc zápasů. Čtyřikrát získal Stanley Cup, pravidelně se objevoval v All-Star týmu NHL.
V roce 1964 otevřel slavný řetězec občerstvení Tim Horton’s, v Kanadě dodnes velmi oblíbený. V roce 1974, kdy mu bylo čtyřiačtyřicet a stále ještě oblékal dres Buffala, zemřel při automobilové nehodě. Tři roky po této tragické události byl uveden do Hokejové síně slávy. „Nikdy nežil lepší hokejista, spoluhráč a člověk,“ prohlásil o něm bývalý kapitán George Armstrong.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -