- Reklama -

Orr a ti druzí. Šest legendárních obránců míří na poštovní známky

- Reklama -

Je jich šest a všichni pamatují slavnou éru „Original Six“, kdy v NHL působilo jen šest klubů. Všichni byli vynikajícími obránci a prožili v National Hockey League parádní kariéru. Dnes se dočkali významného ocenění, když je kanadská pošta zvěčnila na poštovní známce.
Do šestky poštou oceněných hráčů patří Bobby Orr (Boston), Doug Harvey (Montreal), Tim Horton (Toronto), Red Kelly (Detroit), Harry Howell (NY Rangers) a Pierre Pilote (Chicago). Poštovní známky mají připomínat defenzivní extratřídu, jakou tito hráči znamenali v dobách „původní šestky“, tedy podle mnohých ve zlaté éře hokeje (1942-1967).


Pošta chtěla připomenout právě tohle slavné období NHL a na rozdíl od jiných událostí, kdy bývají oslavováni především útočníci a střelci, se tentokrát zaměřila na obránce. Z každého týmu, který tehdy v lize působil, vybrala nejslavnějšího představitele zadních řad. U Orra to vyšlo jen těsně, ten zažil tuto etapu NHL pouze jeden rok, ve své nováčkovské sezóně 1966-67.
V uvedené éře byste skutečně nenašli v těchto šesti týmech lepší obránce. Kanadská pošta vybrala opravdu nejlepší možné hokejové vyslance. Horton v Torontu, Harvey v Montrealu a Orr v Bostonu jsou považováni za nejlepší zadáky ve svých klubech dodnes.
Nade všemi však ční Bobby Orr. Byl to on, kdo naprosto změnil pohled na obránce a jejich hru. Záběry, jak projíždí celým hříštěm a skóruje, vám vyrazí dech i po letech. Jeho kariéru bohužel ukončily vleklé problémy s koleny. Tehdejší medicína nebyla na takové úrovni, jako je dnes. „Asi bych se dnes po zraněních o sebe líp staral,“ přiznává sympatický chlapík, jemuž se líbí styl, jakým dnes hraje Drew Doughty z Los Angeles.
Ne ze všeho je ale v dnešním hokeji nadšený. Hra se podle něj stala příliš nebezpečnou. „Myslím, že je to nebezpečné. Při dnešní velikosti hráčů, jejich síle a rychlosti, bez červené čáry, dochází ke zraněním. Rychlost dnešního hokeje je nebezpečná,“ upozorňuje vyhlášený bruslař.
Bobbyho Orra mnozí považují nejen za nejlepšího obránce historie, nýbrž také za vůbec nejlepšího hokejistu, jaký kdy žil. On sám však věren své skromné povaze tvrdí, že nejlepší není. I v den, kdy se sám ocitl na poštovní známce, má uznání pro jiného velikána, samotného Mr. Hockey, Gordieho Howea.
Debaty o tom, kdo byl skutečně nejlepší, asi nikdy neskončí. Fanoušci i experti se budou i nadále přít o to, zda je absolutní jedničkou Wayne Gretzky, Bobby Orr nebo Gordie Howe. Orr má v tomhle ovšem jasno.
NHL-Original-6-Stamp64D4EB-640x428
„V mých očích je nejlepší Gordie. Jeho čísla jsou fantastická, většinu kariéry navíc odehrál v době, kdy bylo v lize jen šest týmů a vše bylo o dost těžší. Myslím, že je to bez debat. Ať už jste chtěli hrát jakkoli, on byl výjimečný,“ vysekl poklonu legendární devítce.
Tahle charakteristika by však stejně dobře seděla na něj samotného. I pětatřicet let po konci kariéry je Orr synonymem extratřídy a vzorem pro všechny ofenzivní beky. V šestašedesáti letech stále vypadá dobře, i když malinko kulhá. Ve čtvrtek, kdy Canada Post odhalila novou sérii známek, působil spokojeně a čile.
O tom, jak skvělým byl hráčem, se však odmítá bavit i dnes. „S nikým o takovém hodnocení nemluvím. Není to pro mne důležité, nepřemýšlím o tom. Když jsem hrával, nepotřeboval jsem, aby mi někdo říkal, jestli jsem hrál dobře nebo mizerně. Sám jsem věděl, kdy hraju dobře a kdy ne. Nepotřeboval jsem o tom mluvit nebo o tom číst,“ uzavírá tuhle debatu nejlepší bek, jaký kdy obouval brusle.
Foto: Canadian Press

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -