- Reklama -

Jakým směrem se vydají Kosatky?

- Reklama -

Pokud série prvního kola mezi Canucks a Flames něco potvrdila, pak určitě to, že klub z pacifického pobřeží má před sebou ještě hromadu práce, pokud se bude chtít zařadit zpátky do špičky Západní konference. Po finálové účasti v roce 2011 následovalo dvakrát vypadnutí v prvním kole, loni se Kosatky do play-off vůbec neprobojovaly. Letošní vyřazení od Calgary taktéž v úvodním kole je ještě hodně čerstvé a bolestivé. Fanoušci tak potřebují nějakou naději. Potřebují vědět, že zase bude líp. Chtějí vidět, že management klubu má jasnou vizi a tým čeká úspěšná budoucnost.
Když se loni ujal funkce prezidenta klubu legendární Trevor Linden, slibovali si od něj lidé, že vrátí jejich milovaný klub po utrápené sezóně pod Johnem Tortorellou na správnou cestu. Spolu s Jimem Benningem a koučem Williem Desjardinsem odvedli kus poctivé práce, Kosatky si vedly mnohem lépe, než loni. Zdaleka ne všechno je ale růžové, vyřazení v úvodním kole s hůře postaveným týmem za úspěch považovat nelze.
Sedinové opět mezi elitou, překvapením roku Bo Horvat
Dvojčata Sedinova se po loňském útlumu vrátila do elitní dvacítky bodování a dokázala, že stále mohou Canucks táhnout. Tak tomu bude zřejmě až do chvíle, než s hokejem skončí, podobně jako třeba Henrik Zetterberg a Pavel Dacjuk v Detroitu. Radim Vrbata také dostál své pověsti střelce. Tým by však potřeboval rozšířit konkurenci v útoku a zkvalitnit zadní řady. Otázkou také zůstává, komu by měli trenéři svěřit brankoviště.
Nejpříjemnějším překvapením sezóny byly bezesporu výkony mladého Bo Horvata. Fanoušci se shodují, že právě on by měl být od nové sezóny centrem druhé řady. Na křídlech by mohl mít někoho z dalších mladíků, nabízí se zejména Nick Jensen, Sven Bärtschi, Jake Virtanen nebo Hunter Shinkaruk.
„Zpočátku chtěl dělat všechno správně. Neměl moc šancí, ale hrál dobře defenzivně. S pokračujícím průběhem sezóny se stal jedním z našich nejlepších útočníků,“ chválí Horvata obránce Chris Tanev. „Podívejte se na jakýkoli úspěšný tým. Všichni mají mladé kluky, kteří přijdou a překvapí, tak je tomu každý rok,“ souhlasí s ním útočník Chris Higgins.
Kevin Bieksa tento názor tak úplně nesdílí. „Nemyslím, že mládí je vždycky ta správná odpověď. Nemyslím, že omlazování by nás dostalo přes tenhle kopec (play-off). Prostě potřebujete ty nejlepší hráče, není důležité, jak jsou staří.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru


V útoku má Vancouver slušnou zásobu talentovaného mládí. Cole Cassels září v juniorském týmu Oshawa Generals, Hunter Shinkaruk hraje dobře v play-off AHL za celek Utica Comets. K tomu můžeme připočítat Jakea Virtanena a Jareda McCanna, oba byli draftovaní loni v prvním kole. O Bo Horvatovi už byla řeč, velkým překvapením letos byly také výkony Lotyše Ronaldse Keninse. Všichni mladíci pak kolem sebe potřebují správné lídry, jako jsou Daniel a Henrik Sedinovi nebo Chris Higgins.
Miller, nebo Läck?
V brankovišti zůstává situace malinko nepřehledná. Eddie Läck je mezi fanoušky velmi populární díky svému charakteru a komunikativnosti na Twitteru. On však ukázal, že je nejen zábavný chlapík, ale také výborný gólman. Vypadá to, že Ryan Miller má své nejlepší dny za sebou, zatímco Läck bude ještě zrát jako víno.
Eddie Läck prokázal, že může v NHL působit jako brankářská jednička. „Myslím, že jsem ukázal, že mohu odchytat velkou porci zápasů v krátkém čase. Každý chce hrát, samozřejmě i já chci chytat,“ netají se Švéd svými ambicemi. „Když si představuji sebe, jak chytám NHL, vždycky se mi vybaví tohle místo. Rozhodně tu chci zůstat. Pokud mě budou chtít, zůstanu,“ slibuje a dodává, že je týmovým hráčem, který kdykoli naskočí do branky, pokud o to bude požádán, a v opačném případě tu vždy bude pro své spoluhráče.
„Eddie odvedl skvělou práci. Je to kvalitní brankář. Mluvili jsme spolu o tom, že je potřeba se navzájem podporovat a fandit si. S ním to bylo snadné, je to upřímný a usměvavý chlap,“ chválí svého parťáka Ryan Miller.
Jak Miller, tak Läck, jsou pro příští sezónu pod smlouvou a těžko očekávat, že by se vedení klubu chtělo jednoho z nich zbavit. I přes některé výkyvy formy v nich mají Kosatky poměrně spolehlivý tandem. V záloze je stále Jacob Markström nebo mladíček Thatcher Demko, tomu ale bude patřit až vzdálenější budoucnost.
Chybující obrana
Velkých chyb se letos nevyvarovaly zadní řady, třeba takový Luca Sbisa sekal jednu minelu za druhou. Větší šanci by měli postupně dostávat mladí, zejména Adam Clendening nebo Frank Corrado. „Potřebuji být konzistentní. Nemít jeden dobrý zápas a pak zase špatný. Musím být dobrý každý večer. Je spousta věcí, ve kterých se musím zlepšit. Někdy je to, zvláště tady, psychicky náročné,“ přiznává kritizovaný Luca Sbisa.
Danu Hamhuisovi i Kevinu Bieksovi za rok skončí stávající smlouva. V průběhu sezóny by se tak oba mohli stát vhodným „zbožím“ k výměně. Pokud by se k tomuto kroku Benning odhodlal, museli by oba borci s trejdem souhlasit, jelikož mají ve smlouvě no-trade klauzuli. Dalším do party je Alex Edler, jehož pětimilionový kontrakt vyprší až v roce 2019. Vzhledem k jeho výši se asi budou těžko hledat zájemci o Švédovy služby.
Je nutná kompletní přestavba nebo stačí jen vhodné doplnění kádru?
Kouč Desjardins také celý rok držel ochrannou ruku jak nad Millerem, tak i nad Sbisou a Boninem, přestože měli do ideální formy daleko. Nabízí se tedy otázka: je jádro týmu příliš staré a vyčpělé? Mohou se Canucks se stávajícím kádrem reálně opět ucházet o Stanley Cup? Některé změny jsou určitě zapotřebí.
Z jejich reakce na závěrečné tiskové konferenci to vypadá, že neomezeně volní hráči Shawn Matthias a Brad Richardson už ve Vancouveru pokračovat nebudou. Otázkou zůstává, zda po podpisech Sbisy a Dorsetta bude mít Benning pro oba dostatek místa pod platovým stropem. „Uvidíme. Mají před sebou spoustu rozhodování. Nebudu se tím zatěžovat. Rád tady hraji, letos jsem si užil spoustu zábavy. Rád bych tu zůstal,“ neskrývá Matthias.
„Jim (Benning) a Trevor (Linden) mají naprosto jasný plán, co s tímto týmem chtějí dělat,“ říká k tomu kapitán týmu Henrik Sedin. Pravděpodobnější, než totální a dlouhodobá přestavba, je spíš vhodné doplnění kádru.
Jdeme správným směrem, tvrdí Sedinové
„Myslím, že máme v organizaci spoustu mladých kluků, kteří mohou dostat šanci a pomoci nám,“ věří Henrik Sedin. „Poprvé od chvíle, kdy jsme s bratrem do ligy přišli, jsme skutečně nadšeni z toho, jaké máme v klubu talenty a prospekty,“ dodal. „Jsme nadšeni z naší budoucnosti,“ přikyvuje jeho bratr Daniel.
„Myslím, že v porovnání s loňským rokem jsme udělali krok správným směrem. Je to sice malý krůček, ale jdeme správným směrem,“ trvá na svém kapitán týmu. „Prohrát v play-off je vždycky zklamání, ale odehráli jsme dobrou sérii. Vypadnout je ale vždycky těžké,“ přiznává Henrik Sedin.
„Tohle jádro nám dává každý rok šanci na vítězství. Máme tu spoustu skvělých kluků. Doku nevyhrajete pohár, nemůžete říct, co je k tomu potřeba,“ říká Kevin Bieksa, který pořád věří stávajícímu kádru.
Linden a jeho spolupracovníci teď mají v podstatě dvě možnosti. Buď se odhodlají k rozsáhlé přestavbě, která zabere několik let, dají mnohem více prostoru mladým a i za cenu několika let bez play-off časem s pomocí vysokých draftů vybudují nové jádro týmu okolo Horvata a spol., nebo udělají vše pro to, aby se stávající kostrou týmu mohli ještě jednou zaútočit na pohár. Sedinové by si za svou oddanost klubu a profesionalitu ještě jeden dlouhý taneček v play-off zasloužili. Jakou cestu si Linden, Benning a Desjardins vyberou?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -