- Reklama -

Je to gól, není to gól? NHL chce vylepšit současný kamerový systém

- Reklama -

Puk byl v Niemiho lapačce, lapačka byla za brankovou čárou, ale gól z toho nebyl. Útočník NY Rangers Mats Zuccarello jen pokrčil rameny nad rozhodnutím sudích, kteří nezvykle dlouho čekali na video revizi sporného momentu.
Norskému útočníkovi to ve finále tolik vadit nemuselo, neboť jeho tým zvítězil na ledě San Jose 3:1. Nicméně tento gól negól znovu rozproudil debaty o možnostech současné techniky řešit tyto svízelné situace.
Ačkoliv logika věci naznačuje, že kotouč musel skončit v brance, ani centrální oddělení v Torontu se nebylo schopno dopídit stoprocentního důkazu.
„Rozhodčí, kteří řídili toto utkání, nedokázali určit, zda kotouč skutečně překročil brankovou čáru. A tak si nás povolali na pomoc. Byla to nesmírně složitá situace, protože žádný záběr nám nedokázal ozřejmit, v jakém místě Niemiho lapačky se vlastně kotouč nachází. Z některých pohledů to vypadalo na gól, u jiných jsme zase byli na pochybách. Jasný důkaz se nám vypátrat nepodařilo, proto jsme rozhodli ve prospěch San Jose,“ řekl Mike Murphy, vicepresident NHL pro hokejové operace.
Ale až se na jaře otevřou brány play off, podobná situace by mohla mít opačného vítěze. A možná nebudeme muset čekat tak dlouho. Vedení NHL chce eliminovat tyto sporné momenty a k tomuto cíli by jí měly dopomoci nové kamery instalované na brankové konstrukci.
„Provádíme různé experimenty a až se dopídíme k nejlepší variantě, pak budeme převádět naše poznatky do praxe. Ale tak daleko ještě nejsme. Až padne konečné rozhodnutí, začneme s instalací nových kamer ve všech arénách v NHL,“ řekl Murphy.
Současný plán počítá s umístěním kamer v polovině délky tyče, ale jak dodal Murphy: „Testujeme různé vzdálenosti od úrovně ledu, abychom nalezli ideální úhel.“
Pokud aktivně sledujete zápasy NHL nebo přinejmenším koukáte na každodenní sestřihy večerních utkání, jistě vám neuniklo, že do Toronta se volá s železnou pravidelností. Kromě klasického rozhodnutí – puk překročil/nepřekročil brankovou čáru – je často prováděna i inspekce u gólů, které zavánějí hrou vysokou holí.
Dotud v pořádku. V obou případech rozhodují ryze objektivní důkazy. Trošku jiný šálek kávy už jsou branky, které padnou s přispěním hráčovy brusle. V blízké budoucnosti by pak Toronto mohlo řešit i úspěšné akce zpochybňované kvůli bránění ve hře gólmanovi.
V těchto dvou případech už dochází k ryze subjektivnímu pohledu na danou situaci, ať už ji posuzuje sudí na ledě nebo lidé od videa. V případě dopravení puku do branky za pomocí brusle dochází často k vzájemně se vylučujícím rozhodnutím, kdy je v jednom zápase gól uznán a ve druhém není (třebaže jsou si podobné jako vejce vejci), až to vypadá, že hráči mají prostě smůlu nebo štěstí v tom, kdo má zrovna ten večer službu v Torontu.
Ale pokud se jedná o to, jestli puk překročil nebo nepřekročil brankovou čáru, v tom asi těžko můžeme najít nějaké neshody. Práci NHL můžeme v tomto ohledu jedině kvitovat. Další kamery v brankovišti mohou dovést současný systém videí k hranici dokonalosti.
Foto: Icon Sportswire
https://www.youtube.com/watch?v=Hk-Nzigznp4

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -