- Reklama -

Ještě chci zůstat na univerzitě, hlásí z dallasského kempu talentů Tufte

- Reklama -

Příští sezónu ještě stráví Riley Tufte na Univerzitě v Minnesotě-Duluth, tento týden se ale snaží učit hlavně hokejovým dovednostem ve vývojovém kempu nováčků Dallasu Stars.
Osmnáctiletý Tufte byl první volbou Dallasu na letošním draftu, celkově šel na řadu jako 25. Teď spolu s dalšími 32 prospekty brázdí arénu tréninkového centra, aby se učil návykům hokejového profesionála. Nejde jen o hokej, ale také lekce jednání s novináři, stravování a podobně.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Rodák z Ham Lake v Minnesotě strávil poslední dvě sezóny v americkém klubu Fargo v soutěži United States Hockey League. Ve 34 zápasech uplynulé sezóny dal 11 branek a přidal 8 asistencí. Brzo by rád povýšil na nejvyšší hokejovou úroveň.
„Je dobré tady být. Jsem skutečně ohromený celou zdejší organizací, vybavením,“ řekl Tufte.
Někteří lidé se diví, proč dává osmnáctiletý hokejový talent přednost ještě na rok univerzitě, pro Tufteho to prý ale byla snadná volba. „Jako kluk z Minnesoty máte jediný sen, a to je jít na vysokou školu. Jsem nadšený, že mám možnost jít do Duluth a dál se rozvíjet i jako hráč. Myslím, že je to ta nejlepší cesta, jak se posunout dál.“
Ještě než se Tufte rozehraje u Buldoků, soustředí se nyní na přípravný kemp nováčků. Sbírá tu zkušenosti a učí se od dalších mladých hráčů. Třeba od Devina Shorea, který si zahrál nováčkovský kemp už víckrát a loni si třemi zápasy odbyl i debut v NHL.
„Nemusíte jim zrovna dělat rodiče, ale občas mají otázky, nemají problém se mě nebo kluků, kteří tu už byli, na něco přeptat. Snažíme se těm mladším pomoct, protože už jsme tu byli,“ říká Shore. „Jsou trochu nervózní, protože neví, jak co bude vypadat. Když jim tedy pomůžeme od trošky stresu, je to bezvadné.“
Tufte je se svými 196 centimetry a 93 kilogramy pořádně urostlý hokejista. Nastupuje na levém křídle a je považován za „power-forvarda“, který umí svou hru okořenit tvrdšími zákroky. „Snažím se zlepšovat a rozvíjet, ve všech maličkostech,“ říká Tufte. „Pracuji na tom, co po mě trenéři chtějí.“
Shore, tažený ve druhém kole na draftu 2012, už zažil kemp pro talenty několikrát. V Tuftově pozici byl před několika lety. „Učíte se, jak se stát profesionálem 365 dnů v roce. Každý se snaží pohnout zadkem, jak vyjede na led, ale jde taky o tom naučit se odpočívat a vědět, jak dát ulevit tělu. V tomhle směru se hodně naučíte na seminářích, které na kempu jsou, což je fajn,“ říká Shore.
Kemp je ale také velkou příležitostí pro klubové činovníky okouknout si svoje mladé ovečky. „Je to pro nás šance je lépe poznat,“ přiznává generální manažer Jim Nill. „Hodně těch kluků takhle společně roste a doufejme, že se třeba jednou stanou i plnohodnotnými členy Dallasu Stars.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -