- Reklama -

Jonas Hiller se vrací domů, v NHL odchytal nejvíc zápasů ze švýcarských gólmanů

- Reklama -

V jedné známé písni pánů Voskovce a Wericha se zpívá, že „nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní“. Jenže vzhledem k okolnostem vše jasně naznačuje, že nejprestižnější hokejovou soutěž světa opouští už napořád švýcarský brankář Jonas Hiller. Čtyřiatřicetiletý rodák z malého městečka Felben Wellhausen se totiž po vypršení dvouleté smlouvy s Calgary dohodl na tříletém kontraktu s Bielem a sám naznačil, že už chce být blíže bernskému domovu.
Účastník tří světových šampionátů, jen na dvou chytal, a dvou olympijských turnajů vstoupil na kanadsko-americká kluziště v roce 2007. Aniž by prošel draftem, podepsal nejprve roční smlouvu s Anaheimem, kde nakonec zůstal sedm let a dvakrát prošel s týmem přes první kolo play off.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V létě 2014 podepsal gólman, jenž v roce 2010 okusil atmosféru All-Star Games, dvouletou smlouvu s Calgary, jehož pouť loňskými vyřazovacími boji zastavil trochu symbolicky ve druhém kole Anaheim. Scénu NHL opouští jeden ze šesti švýcarských brankářů, kteří ji kdy chytali. A hned ten nejúspěšnější, pokud jde o počet startů (404) a počet vychytaných výher (197). Více zápasů z vyslanců země Helvetského kříže zatím v základní části zaznamenal jen o čtyři roky starší obránce Mark Streit.
Jonas Hiller tak více než zdatně navázal na odkaz Pauliho Jakse, jenž během ročníku 1994-95 odchytal v dresu Los Angeles 40 minut proti Chicagu a stal se tak vůbec prvním švýcarským brankářem, který naskočil do utkání NHL. Další starty na severu amerického kontinentu už zkušený muž s maskou podle všeho nejspíš nepřidá a nerozšíří tak ani statistiku 33 odchytaných duelů a 15 vítězství v bojích o Stanleyův pohár.
„Po devíti letech v NHL jsem se chtěl vrátit domů a ještě si zachytat za švýcarský tým,“ prozrazuje na klubovém webu důvody podpisu tříleté smlouvy s Bielem. „Bude to nová výzva. Uvědomuju si, že tlak a očekávání budou vysoká, přesto jsem přesvědčený, že jsem udělal správný krok,“ připojuje bývalý hráč Herisau, Lausanne či La Chaux-de-Fonds jedním dechem.


Muže, jenž do NHL odcházel po úspěšném angažmá v Davosu, s nímž získal tři švýcarské tituly, neodradil ani fakt, že Biel skončil v tabulce předposlední, prohrál sérii play-out s Langnau a baráž nemusel hrát jen díky tomu, že druhou nejvyšší soutěž vyhrál tým Ajoie, který skončil po základní části pátý a o postup mezi elitu nejevil zájem.
„Biel má mladý tým s velkým potenciálem. Doufám, že dlouholetými zkušenostmi ho pomůžu posunout dál a budu fungovat jak správný tahoun a dobrý vzor,“ reaguje Jonas Hiller. „Od začátku našich rozhovorů na mě celá organizace působila sympatickým a profesionálním dojmem,“ pokračuje. „Navíc je Biel město s dlouhou hokejovou tradicí, věrnými fanoušky a nejmodernějším stadionem v zemi,“ popisuje místo, kde se v rámci přípravy před blížícím se světovým šampionátem představila také česká reprezentace. „Hodně se na tohle angažmá těším,“ přidává ještě.
Samotný hráč také naznačuje, že v jeho rozhodování hrála velkou roli rodina. „Biel nám vyhovuje i geograficky. Nechtěli jsme se stěhovat nikam daleko. Chtěli jsme být blízko rodině i přátelům, které jsme teď pár let tolik nevídali. Do Bernu, kde žijeme, to není daleko,“ zmiňuje závěrem město letošního mistra, jehož barvy hájil Jakub Štěpánek a kde bude v novém ročníku švýcarské nejvyšší soutěže jedničkou Leonardo Genoni, jenž v roce 2007 nahradil Jonase Hillera v Davosu, který po sezóně opouští.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Libor Kult
Narozen v roce 1981. Hokej vstoupil do mého života, někdy v první třídě. V roce 2004 jsem napsal první "profesionální" článek o nejrychlejší kolektivní hře světa. Studoval jsem management tělesné výchovy a sportu, což nebylo úplně tou nejlepší průpravou pro "velkou" novinařinu, jíž jsem se začal věnovat po skončení školy. Od srpna 2006 vnímám NHL i profesně a ne jen jako sázející fanoušek. Nyní se k NHL tak trochu vracím, za což vděčím duchovnímu otci tohoto projektu a také jednomu ze stálých redaktorů. Sleduji všechny české hráče v zámoří, z těch zahraničních Thomase Vaneke či Nino Niederreitera. Oblíbený klub: Piráti Chomutov (jinak ani volit nemůžu)

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -