- Reklama -

Jsem nesmírně poctěn, říká Rick Nash o vyřazení svého čísla

- Reklama -

Tohle spojení platilo dlouhá léta. Když se řeklo Columbus Blue Jackets, každému se jako první vybavilo stejné jméno – Rick Nash. Před včerejším utkáním Jackets proti Bostonu se odehrál devadesátiminutový slavnostní ceremoniál a Nashovo číslo 61 vystoupalo pod strop Nationwide Areny.

Asi není třeba připomínat, že jednička draftu z roku 2002 je dodnes klubovým rekordmanem v počtu odehraných utkání (674), gólů (289), asistencí (258) i bodů (547). V jednadvacetileté historii klubu z Ohia je vůbec prvním hráčem, kterému se dostalo této pocty. Bývalý vynikající útočník se zatajeným dechem sledoval, jak banner s jeho číslem stoupá ke stropu. Po jeho boku stála manželka Jessica a jejich tři děti.

„Myslel jsem na to, jak jsem se tu v roce 2002 poprvé objevil. Vybavil se mi první trénink, první zápas, podpis mé první smlouvy. A taky jsem myslel na všechny své spoluhráče a další lidi, kteří byli součástí této organizace,“ řekl o slavnostní chvíli, které přihlížela rekordní návštěva v klubové historii (19 434 diváků).

- Reklama -

„Sledovali jste, jak před vašima očima roste tenhle osmnáctiletý kluk, a měli jste se mnou trpělivost. Byly lepší i horší chvíle, ale vy jste mi to hodně ulehčili. Bylo mi ctí oblékat tento dres a vždycky jsem se snažil vydat ze sebe to nejlepší,“ prohlásil sedmatřicetiletý rodák z Bramptonu v provincii Ontario. „Tenhle banner nereprezentuje to, čeho jsem dosáhl já. Reprezentuje to, co jsme dokázali společně. Moje rodina je pyšná na to, že jsme součástí Blue Jackets a žijeme v tomto městě,“ dodal.

„Měli jsme velké štěstí, že jsme získali hokejistu Ricka Nashe, a ještě větší štěstí, že jsme získali člověka Ricka Nashe,“ prohlásil bývalý generální manažer Columbusu DougMacLean, který Nashe v roce 2002 draftoval z celkového prvního místa.

„Víte, co je na Rickovi vtipné? Kdybyste přišli k němu domů, vůbec byste nepoznali, že vyhrál tolik trofejí. Má dvě zlaté medaile, Maurice Richard Trophy, dresy z All-Star Game a spoustu dalších cen, ale nikde je neuvidíte. Většina hráčů by je měla vystavené, měla by na ně speciální vitríny nebo celou místnost v přízemí. Ale Rick ne. Proto jsem rád, že dnes dostane něco, co si nebude moci schovat,“ dodal Doug MacLean.

Ačkoli je Nash prvním hráčem, který byl v Columbusu takto oceněn, jeho banner není jediný, který pod stropem haly najdete. Jeho jednašedesátka se připojila k banneru, který připomíná prvního majitele a zakladatele klubu Johna McConnella. Ten v roce 2000 klub NHL do Columbusu přivedl. O dva roky později byl draftován olympijský vítěz a mistr světa.

McConnell v roce 2008 zemřel, ještě před tím si ale stihl vytvořit velmi speciální vztah se svou největší hvězdou. Nash byl pro něj něco jako jeho vnuk. Rok po jeho smrti Blue Jackets poprvé ve své historii postoupili do play-off. Gól, který je definitivně poslal do bojů o Stanley Cup vstřelil, hádáte správně, Rick Nash. A věnoval ho pochopitelně do nebe původnímu majiteli klubu.

„Rick je jednička draftu. To je pro mladého kluka velký nápor. Každý od vás očekává velké věci, ale tohle je těžká liga, “ připomněl současný kouč týmu Brad Larsen. Nash ten tlak ale zvládl na výbornou. Trefil se hned ve svém prvním zápase v NHL a na konci sezóny skončil jako osmnáctiletý třetí v hlasování o nejlepšího nováčka. O rok později se pak se 41 zásahy podělil s Iginlou a Kovalčukem o titul nejlepšího ligového střelce. V devatenácti letech měl ve sbírce prestižní Maurice Richard Trophy.

„Nikdy mi nedělalo dobře být středem pozornosti. Když jsem se v listopadu dozvěděl, co klub chystá, byl jsem v šoku a plný emocí. Ze všeho nejdřív jsem si uvědomil, že tam vedle mě bude Mr. Mac,“ svěřil se Nash a připomněl zesnulého majitele klubu. „Jeho jméno rezonuje celým městem. Udělal toho pro tuhle komunitu hrozně moc,“ dodal.

„Jsem velmi šťastný, že jsem mohl poznat i jinou organizaci a zahrát si v klubu Original Six, ale vždycky jsem se cítil jako Blue Jacket. Investovali jsme do tohoto města hrozně moc a stejně tak investovalo tohle mesto a McConnellova rodina do nás. Jsem nesmírně poctěn, že to ani nedokážu slovy vyjádřit,” uvedl Nash.

Celkem pětkrát reprezentoval Columbus na Utkání hvězd a v roce 2009 obdržel NHL Foundation Player Award za charitativní přínos. V roce 2008 byl jmenován kapitánem týmu, v němž nakonec strávil devět sezón. V létě 2012 byl vyměněn do New York Rangers. V New Yorku strávil šest sezón, kariéru pak zakončil v Bostonu. Oficiálně pověsil brusle na hřebík v lednu 2019.

V NHL odehrál 1 060 utkání a zaznamenal 805 bodů za 437 branek a 368 asistencí. Osmkrát pokořil hranici třiceti gólů za sezónu. Je dvojnásobným olympijským vítězem (Vancouver 2010, Soči 2014) a také mistrem světa (2007). V současnosti působí v klubu Blue Jackets jako ředitel hráčského rozvoje.

V mládí fandil jako kluk z Ontaria Torontu, obdivoval hlavně Matse Sundina. Když přišel do juniorského týmu, chtěl si vzít třináctku, se kterou hrával právě Sundin, nebo šestnáctku. Obě čísla ale byla obsazena staršími hráči. „Tak mi dejte cokoli, co je volné,“ řekl. Kustoda napadlo šestnáctku obrátit a když přišel mladík druhý den do kabiny, čekal na něj dres s číslem 61. A zbytek je historie, jak se říká. S tímto číslem se mu náramně dařilo a tak neměl důvod ho měnit.

Ve speciální publikaci k ZOH ve Vancouveru nazvané HOME ICE – Canada’s 2010 Men’s Olympic Hockey Team Guide na sebe prozradil, že má rád kapelu Green Day a kdyby nebyl hokejistou, tak by z něj pravděpodobně byl policista nebo učitel tělocviku.

S gratulací prostřednictvím video vzkazu se připojili třeba Wayne Gretzky, Sidney Crosby, Joe Thornton nebo Corey Perry. Klubový prezident John Davidson pak celý večer shrnul: „Momenty jako je tento budou navždy součástí naší historie.“

Jen pro pořádek dodejme, že po slavnostním programu následoval velmi zajímavý duel mezi Columbusem a Bostonem. A výrazně se do něj zapsali i Češi. Jakub Voráček srovnával necelé tři vteřiny před koncem na 4:4, o výhře hostů ale v nájezdech rozhodl David Pastrňák. Tenhle večer byl ale především večerem Ricka Nashe.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -