- Reklama -

Kane je prvním americkým vítězem Art Ross Trophy

- Reklama -

Sem tam vznikly pochybnosti, zda překoná stobodovou hranici, Patrick Kane by si ale dokráčel pro korunku nejproduktivnějšího hráče sezóny i bez toho. Druhý muž letošních statistik Jamie Benn uzavřel letošní ročník na 89 bodech, zatímco bilance chicagského útočníka se nakonec zastavila až na 46 brankách a 60 asistencí.
Rodák z Buffala se tak stal prvním Američanem, jehož jméno bude vyryto na podstavci pod Art Ross Trophy. Podle názoru dalších Jestřábů si ale za výkony v sezóně 2015-16 zaslouží i další ocenění.
„Patrick byl nejlepším hráčem v lize, měl by dostat Hartovu trofej,“ říká brankář Corey Crawford. Trenér Joel Quenneville doplňuje: „Má za sebou mimořádný rok. Nemůžu říct dost pozitivních věcí, jak impozantní rok to byl z jeho pohledu.“
Góly, nahrávky, body – ve všech kategoriích překonal 27letý křídelník svá dosavadní osobní maxima. Pravda, průměru bod na zápas či vyšší už dosahuje v poslední době pravidelně, ale letos se mu po delší době podařilo líznout všechny trumfy včetně pevného zdraví. Kompletní porci zápasů odehrál poprvé od sezóny 2011-12.
„Rád bych si myslel, že jsem k těmhle číslům v posledních letech směřoval,“ říká v rozhovoru pro Chicago Sun-Times. „Kdo ví, jak bych dopadl v minulé sezóně nebo o rok dříve, kdyby nebylo zranění. Letos jsem ale pozvedl své výkony na odlišnou úroveň.“
Kaneovi navíc přálo štěstí na spoluhráče. Zatímco v předchozích třech sezónách se kolem něho vystřídalo patnáct útočníků včetně devíti centrů, v tomto ročníku dostal prakticky stabilní parťáky v Arťomu Anisimovi a Artěmiji Panarinovi. Ruský nováček ostatně skončil v kanadském bodování jen o pár příček níže (na konci elitní desítky, v závislosti na tom, jak se ještě dneska povede washingtonskému Jevgeniji Kuzněcovovi).
„Stabilně produktivní útok je v dnešní lize nesmírně důležitý,“ říká obránce Blackhawks Niklas Hjalmarsson. „Před pěti nebo šesti roky možná byla některá mužstva v lize, o nichž jste už při nástupu do zápasu tak trochu věděli, že je porazíte. Dnes už takhle přemýšlet nemůžete, už nejsou žádná jednoduchá utkání. Tahle formace táhla celý tým a má hlavní zásluhu na tom, že jsme v play off. A Patrick byl víc než impozantní.“
Pro Patricka Kanea jakožto někdejšího fanouška Sabres je velkým vyznamenáním, že se mu podařilo dokázat něco, co před časem nezvládl bývalý kapitán Buffala Pat LaFontaine.
„V sezóně 1992-93 byl hodně blízko, aby se stal prvním Američanem, jenž získá Art Ross Trophy. Jenže Mario Lemieux se vrátil po zranění a obral ho o ni,“ připomíná Kane. (Lemieux tehdy nasbíral o dvanáct bodů více, přestože odehrál o 24 utkání méně. Třetí Adam Oates z Bostonu měl o šest bodů méně než LaFontaine).
„Hráči narození ve Spojených státech měli občas povedené sezóny, ale až já měl to štěstí, že jsem trofej získal jako první.“
Foto: Sarah A. / Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -