- Reklama -

Když chcete vydržet mezi nejlepšími, musíte se neustále zlepšovat, míní zadák Caroliny Michal Jordán

- Reklama -

Do zámoří odešel v sedmnácti letech a sedm let se protloukal juniorskými a nižšími profesionálními soutěžemi. Debutu v NHL se Michal Jordán dočkal v polovině loňského února, kdy se představil v dresu Caroliny v zápase s Torontem, stále místo v sestavě týmu z Raleighu si však nevybojoval a celou minulou sezónu strávil na farmě Charlotte (AHL). V 70 duelech zaznamenal 25 bodů za čtyři branky a 21 asistencí.
Na začátku letošního července podepsal s Hurricanes roční dvoucestnou smlouvu za 550 tisíc dolarů (v případě pobytu na farmě má příjem 200 tisíc USD) a těšil se na přípravný kemp. Poctivě se na něj připravoval, těšil se, že do NHL vlétne konečně naplno. Jenže vedení klubu mu znovu přistřihlo křídla a poslalo ho na farmu do AHL.
Na pozvánku do prvního týmu si Jordán musel nějaký ten pátek počkat. Přišla 10. listopadu, jenže žádnou radost mu po hokejové stránce nepřinesla. Hned druhý den se totiž opět vrátil na farmu bez jediné odehrané minuty v dresu Canes.
Další povolávací příkaz mu Hurricanes poslali o dva týdny později a tentokrát už necestoval do Raleighu zbytečně. Svůj první start v NHL od února 2013 absolvoval 26. listopadu v duelu proti Floridě Panthers. Následně odehrál dalších jedenáct zápasů.
„Když jsme ho sem přivedli, tvrdili jsme, že mu chceme ukázat správný směr. Nastavili jsme mu ho a těší nás, co jsme dnes v jeho podání na ledě viděli,“ chválil českého zadáka trenér Bill Peters před pár dny po výhře Hurikánů nad Torontem.
Ve zmiňovaném utkání odehrál Jordán vedle svého parťáka z obrany Tima Gleasona dvaadvacet střídání, na ledě strávil 17 minut a 36 sekund (jedná se o jeho sezónní maximum), na branku soupeře vyslal tři puky, zblokoval dvě střely a rozdal dva hity.
„Kemp se mi vydařil, takže jsem byl hodně zklamaný, když mě vedení klubu poslalo do záložního celku,“ vzpomíná Jordán. „Ale už je to za mnou. Jsem opravdu šťastný, že mám teď šanci hrát více minut i zápasů. Samozřejmě, že v NHL se hraje úplně jiný hokej než na farmě. Když chcete vydržet mezi nejlepšími, musíte se neustále zlepšovat.“
Účastníka letošního mistrovství světa v Minsku draftovala Carolina v roce 2008 ve čtvrtém kole jako 105. hráče v pořadí. Hrál tři roky v OHL, nejdříve za Windsor a pak za Plymouth. Následně působil na farmě v Charlotte (AHL). V sezoně 2012-13 odehrál v NHL celkem pět utkání.
„Momentálně si pobyt mezi Hurikány užívám a doufám, že to tak zůstane co nejdéle. Na začátku sezóny jsem na tom nebyl tak dobře jako teď. Myslel jsem si, že jsem připravený, ale teprve teď mám ze své hry skutečně dobrý pocit,“ přiznává Jordán. „V NHL si nemůžete vzít ani jeden den volna, nemůžete vypustit ani jedno střídání. Na každé (střídání) se musíte maximálně koncentrovat,“ upozorňuje.
Ke zlepšeným výkonům a většímu sebevědomí mu pomohl dohled Geordiea Kinneara. Asistentovi kouče záložního celku Charlotte Checkers vděčí Jordán za přeměnu v univerzálního hráče. Dnes je z něj obránce, který hraje ve vlastním obraném pásmu mnohem efektivněji.
„Nejvíc mi pomohlo, když mi řekli, že chtějí, abych hrál na pravé straně, kde jsem do té doby nikdy nehrál, “ míní levoruký hokejista. „V každém utkání na farmě jsem na tomto postu odehrál kolem 25 minut a to mi hodně pomohlo. Cítím se tam naprosto pohodlně. Nyní mohu hrát všude, kde mě trenéři potřebují, napravo či nalevo, na tom nezáleží. Umím se velice rychle přizpůsobit, což mi do budoucna může hodně pomoct.“
Jordánovu pozici v týmu určitě posílila i nedávná výměna Jaye Harrisona do Winnipegu. Za dvaatřicetiletého zadáka se zkušenostmi z 337 zápasů získala Carolina volbu v šestém kole příštího draftu.
„V budoucnu chceme spoléhat především na ambiciózní hráče. Máme v plánu zapojit i tyto talentované mladíky, protože si myslím, že se nám to brzy vrátí. Jordán patří mezi naše ‚odchovance‘, kteří si zaslouží dostávat více šancí,“ míní trenér Peters.
„Po utkání s Floridou jsem měl těžké nohy, ale pak už to bylo dobré. Každý den se cítím čím dál lépe. Hodně mi pomáhají tréninky. Získal jsem sebevědomí, že mohu hrát na této úrovni,“ uzavírá Jordán.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -