- Reklama -

Letang se upsal Pittsburghu, Fleury zůstává v Minnesotě

- Reklama -

Dva bývalí spoluhráči z kabiny Pittsburghu se včera dočkali prodloužení smlouvy. Obránce Kris Letang zůstane Tučňákem zřejmě do konce kariéry a gólman Marc-Andre Fleury, kterého Minnesota získala před letošní uzávěrkou přestupů, se s Wild dohodl na nové dvouleté smlouvě.

Třetí nejlepší gólman historie podle počtu výher se mohl za týden stát nechráněným volným hráčem. Sedmatřicetiletý Fleury ale zůstává v Minnesotě, se kterou se dohodl na nové dvouleté smlouvě v celkové hodnotě 7 milionů dolarů. Roční cap-hit tak činí 3,5 milionu.

Po uzávěrce přestupů odchytal v dresu Wild jedenáct utkání, devět z nich vyhrál. „Moc jsem si to užíval. Miluju to tu,“ svěřil se po vypadnutí týmu v prvním kole play-off proti St. Louis.
Více výher v základní části NHL než Fleury (520), jednička draftu z roku 2003, mají na kontě jen Martin Brodeur (691) a Patrick Roy (551).

- Reklama -

Pětatřicetiletý Letang se pak upsal Penguins na dalších šest let. Smlouva zní na 36,6 milionu dolarů (6,1 milionu ročně). Kontrakt vyprší v době, kdy bude Letangovi jednačtyřicet let. Že by v té době ještě hrál na vrcholné úrovni, není příliš pravděpodobné. Spíše se tak jedná o odměnu za dlouhá léta věrných služeb.

Letang se, podle svých vlastních slov, uskromnil na platu, aby klub mohl podepsat i dalšího veterána z úspěšného jádra týmu, Jevgenije Malkina. „Gratuloval mi a byl šťastný. Doufám, že taky brzy podepíše a zůstaneme spolu,“ prohlásil Letang, který si po výtečné sezóně mohl říct i o vyšší plat.

Výsledná smlouva je tak jakýmsi kompromisem – co hráč slevil na ročním platu, to klub přidal na délce smlouvy. Pro generálního manažera Rona Hextalla bylo prodloužení Letanga prioritou. „Kris dokonale ztělesňuje hodnoty klubu. Je příkladem toho, co to znamená být Tučňákem,“ prohlásil Hextall.

Když pak Pens přišli na řadu v prvním kole draftu, na 21. pozici, přišel na pódium oznámit jejich volbu právě Letang, rodák z Montrealu. A vyslovil jméno svého možného nástupce, obránce Owena Pickeringa.

Po třech triumfech ve Stanley Cupu (2009, 2016, 2017) by Letang rád spolu s Crosbym a Malkinem zaútočil ještě jednou na pohár. Penguins postoupili do play-off šestnáctkrát v řadě, což je aktuálně nejdelší série v NHL, zároveň ale čtyřikrát za sebou vypadli v prvním kole.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -