- Reklama -

Zemětřesení v Chicagu. Blackhawks vyměnili DeBrincata a Dacha

- Reklama -

Na začátku včerejšího dne nevlastnili Chicago Blackhawks ani jednu volbu v první kole draftu. Nakonec ale včera v Montrealu volili hned třikrát. Nový generální manažer Kyle Davidson spustil velkou přestavbu, když vyměnil hvězdného střelce Alexe DeBrincata a mladého centra Kirbyho Dacha.

„Když tu teď sedím s klukama, které jsme si vybrali, jsem opravdu šťastný,“ zářil spokojeností Davidson. „Tohle byl opravdu monumentální den pro naši organizaci. Je to nový začátek,“ komentoval své kroky.

Nad těmi ale mnozí kroutí hlavou. Vždyť DeBrincatovi je stále jen čtyřiadvacet let a Dachovi dokonce jednadvacet. Ještě nedávno byli oba považováni za základní stavební kameny týmu do budoucna. I když se klub rozhodl jít do přestavby, na těchto dvou se mělo stavět. Teď je všechno jinak.

„Samozřejmě to bylo těžké. Není to žádná zábava, vyměnit mladého hráče, který je navíc tak důležitý. Ale někdy musíte udělat rozhodnutí, abyste se dostali tam, kam chcete,“ dodal generální manažer.

- Reklama -

Nejprve byl, pár hodin před draftem, oznámen trejd DeBrincata. Ten se stěhoval do Ottawy za volbu v prvním kole (7. místo), druhém kole (39. místo) a ve třetím kole draftu 2024. V uplynulé sezóně nasázel DeBrincat 41 branek (podruhé v kariéře) a celkem zaznamenal 78 bodů v 82 utkáních.

Dach, kterého si Chicago vybralo ze třetího místa v draftu 2019, se stěhuje do Montrealu za volbu v prvním kole (13.místo) a třetím kole (66. místo). V 70 zápasech ročníku 2021-22 si Dach připsal 26 bodů (9+17).

Hektický den završil Davidson výměnou s Torontem. Do Chicaga zamířil český gólman Petr Mrázek spolu s volbou v prvním kole (25. místo), opačným směrem putovala volba ve druhém kole (38. místo). Leafs si tím uvolnili místo pod platovým stropem, Chicago získalo gólmana a další výběr v prvním kole.

Tři získané výběry v prvním kole Blackhawks použili tři hráče, které podle Davidsona spojuje vynikající bruslení. Novými přírůstky v organizaci jsou obránce Kevin Korchinski (7), útočník Frank Nazar (13) a zadák Sam Rinzel (25).

Všeobecně je včerejší počínání klubu vnímáno s rozpaky. Ještě loni Blackhakws s velkými ambicemi přivedli obránce Setha Jonese, kterému nabídli lukrativní kontrakt na 9,5 milionu ročně až do roku 2030. Letos před uzávěrkou přestupů ale vyměnili do Tampy Brandona Hagela, čímž dali jasně najevo, že se vydávají cestou rebuildu. Včera ho pak odpálili definitivně. Co na to asi říkají Jonathan Toews a Patrick Kane?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -