- Reklama -

McDavid jedničkou draftu NHL, Zacha a Zbořil vybráni v prvním kole

- Reklama -

Kanadský útočník Connor McDavid z Erie Otters (OHL) se podle očekávání stal jedničkou letošního draftu National Hockey League. Osmnáctiletého centra získali do svých řad edmontonští Olejáři, kteří vybírali jako první na draftu počtvrté během šesti let. V roce 2010 získali Taylora Halla, rok nato Ryana Nugenta-Hopkinse a v roce 2012 Rusa Naila Jakupova.
Jako druzí měli v BB&T Center v Sunrise na Floridě možnost volby zástupci Buffala. A ti sáhli po druhém nejvýše postaveném mladíkovi v konečných žebříčcích všech skautských organizací, osmnáctiletém americkém útočníkovi Jacku Eichelovi z Boston University (NCAA). Trojkou draftu se stal spoluhráč Connora McDavida z týmu Erie Otters Dylan Strome, který by měl oblékat dres Arizony.


Bude vás zajímat:


V prvním kole byli draftováni také dva čeští hokejisté. Centra Pavla Zachu (Sarnia/OHL) si na šesté pozici zajistili Ďáblové z New Jersey a o sedm míst za ním přišel na řadu obránce Saint John (QMJHL) Jakub Zbořil, jehož práva pro NHL získal Boston.
Na dva české hráče se dostalo v úvodním kole podruhé v řadě, přesně před rokem se ze stejného úspěchu radovali křídelníci Jakub Vrána (13. místo/Washington) s Davidem Pastrňákem (25. místo/Boston). Minimálně tři čeští hráči prošli prvním kolem naposledy v roce 2004: Rostislav Olesz, Martin Hanzal (oba útočníci), Ladislav Šmíd (obránce) a Marek Schwarz (brankář).
Páteční draft celkově ovládli kanadští a američtí hráči. V elitní třicítce se ocitlo hned dvanáct zástupců země javorového listu a sedm potenciálních hvězd USA. V prvním kole projevili manažeři zájem o jedenáct Evropanů (čtyři Rusové, tři Švédové, dva Češi, jeden Fin a jeden Švýcar), ovšem hned pět z nich působí v zámoří.
Nejvýše draftovaným hráčem, jenž odehrál minulou sezónu na starém kontinentu, byl na desáté pozici Mikko Rantanen, talentovaného finského útočníka si zamluvilo Colorado. Prvním vybraným zadákem se stal Američan Noah Hanifin z Boston College (Carolina, 5. pozice), z brankářů upoutal pozornost pouze Rus Ilja Samsonov (Washington, 22. pozice).
Draft bude pokračovat druhým až sedmým kolem v sobotu odpoledne českého času (od 16:00).

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -