- Reklama -

Měl to Gretzky tenkrát jednodušší?

- Reklama -

Asi nebude příliš objevným tvrzením fakt, že úroveň brankářů NHL a množství jejich úspěšných zákroků má dlouhodobě vzestupnou tendenci, o čemž svědčí také řada statistik, které si na toto téma nechává vedení zámořské ligy zpracovávat už od roku 1983.
Když v devadesátých letech v NHL znatelně poklesla gólová bilance, mnoho fanoušků to přičítalo změnám v herní strategii týmů, častějšímu využívání pastí ve středním pásmu a lepší organizaci obranné hry. Ze statistických údajů ale vyplývá, že značný podíl na tomto propadu mají především gólmani.
datalab-paine-gretzky
Někteří odborníci se domnívají, že za tímto fenoménem stojí především tělesné proporce a větší výška brankářů, společně se změnou pravidel o výstroji, která v té době ochráncům svatyní povolila např. razantní navýšení rozměrů jejich betonů. V současné době ale převažuje názor, že o menším počtu vstřelených gólů rozhodovala především zásadní změna brankářské techniky, která se začala masověji projevovat koncem osmdesátých let.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V předcházejícím období totiž u gólmanů převažovala tzv. stand­up metoda, kdy brankář zůstával při většině zákroků stát ve vzpřímené poloze a nízko letící puky často zastavoval holí nebo bruslí. Malou revoluci v brankářském stylu přinesla v polovině osmdesátých let vycházející hvězda NHL Patrick Roy, který začal používat tzv. motýlí techniku, kdy gólman klesne na kolena a betony a tělem chrání bránu před střelami mířícími do spodní třetiny sítě.

Účinek novinky byl dalekosáhlý:­ dosavadní zkušené brankářské opory mnoha týmů, zvyklé na stand­up klasiku, byly nahrazovány mladšími hráči, kteří si rychleji osvojili motýlí styl nebo alespoň hybridní techniku využívající prvky tohoto stylu, čímž útočícím protihráčům značně ztížili možnosti k úspěšnému zakončení akce.
Podívejte se na video s gólovými situacemi famózního Waynea Gretzkyho. Sestřih jednotlivých branek je řazen chronologicky, takže zhruba v první třetině záznamu můžete vidět, že většina brankářů se v té době snažila čelit nízko letícím střelám legendárního „Great One“ vestoje a na led šla až v nejzazší možný moment.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -