- Reklama -

Mr. Hockey oslavil 88. narozeniny se „svými“ Rudými křídly

- Reklama -

Legendární Gordie Howe, známý také jako „Mr. Hockey“, oslaví ve čtvrtek už svoje 88. narozeniny. A v pondělí se při té příležitosti opět objevil na stadiónu Detroitu, kde v dresu místních Red Wings odehrál řadu úspěšných sezón.
Současní hráči a trenérský štáb týmu jej přivítali v Joe Louis Areně před zápasem proti Buffalu Sabres. Rodák z Floral (kanadská provincie Saskatchewan) obdržel narozeninový dort a fanoušci mu během první třetiny zazpívali „Happy Birthday“.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Howea doprovodili někteří členové jeho rodiny. Mezi nimi například syn Mark, který je rovněž členem Hokejové síně slávy v Torontu a pro Rudá křídla pracuje jako ředitel skautingu.
„Udělal jsem chybu, že jsem mu noc předtím řekl o tom, že se půjdeme podívat na hokejový zápas Red Wings. On pak samým nadšením skoro nemohl usnout. Je moc rád, že je zase tady,“ usmíval se Mark Howe.
„Poslední dobou máme velké štěstí. Minulý týden tu byl Ted Lindsay a teď samotný Gordie Howe. To pro nás znamená opravdu moc,“ prohlásil kouč Detroitu Jeff Blashill. „Tahle organizace má neskutečnou historii a on je její tak velkou součástí jako nikdo jiný. Je skvělé, že je tu. A myslím, že je to dobré i pro celou jeho rodinu, že sem mohl přijít. Vypadá dobře.“


Howe se stále zotavuje z vážné zdravotní patálie, jež ho postihla před necelými dvěma lety. Během pěti týdnů jej zasáhly tři mozkové příhody, poslední byla hodně těžká. Zůstal nepohyblivý, přestal mluvit. Situaci komplikovala navíc pokročilá demence i vysoký tlak.
Ale i díky léčbě na klinice v mexické Tijuaně, kde se podrobil proceduře injekčního vpichování kmenových buněk, která je ve Spojených státech a Kanadě zakázaná, se znovu vrátil do kvalitního života. V současnosti si užívá procházky a trávení času se svými nejbližšími.
„Rozumí všemu, co ostatní říkají, ale mluví jen v krátkých úsecích a obvykle tiše. Možná je mu špatně rozumět, ale dokáže používat také posunky,“ vysvětluje další z jeho synů Murray. „Když mu budete naslouchat pozorně, zjistíte, že dokáže být extrémně zábavný,“ dodal.
„Bylo úžasné se s ním potkat. Pro Detroit a Red Wings dokázal neuvěřitelné věci. Já jsem pochopitelně neměl příležitost vidět jej hrát na vlastní oči, ale znám jej z fotografií a statistik, viděl jsem i nějaká historická videa,“ řekl po zápase s Buffalem devatenáctiletý útočník Dylan Larkin, jenž se gólem podílel na vítězství Detroitu 3:2.
„V této hale jsem zažil spoustu zápasů proti Red Wings a mohl bych spočítat každý okamžik, kdy zde byl Gordie Howe,“ tvrdil trenér Buffala Dan Bylsma. „Vím, že tady dnes večer je a že ve čtvrtek oslaví 88. narozeniny. Pár našich kluků se o tom bavilo v kabině, tak snad se nám s ním podaří setkat a udělat si společnou fotografii.“

Foto/Photo by: Wylie Poon

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -