- Reklama -

Někdejší tvrďák Carcillo se nemůže smířit se současným stavem NHL

- Reklama -

Fanda NHL
Daniel Carcillo odehrál v dresu Coyotes, Flyers, Blackhawks, Kings a Rangers přes čtyři stovky utkání NHL. Nikdy nebyl tím, na koho se spoléhá, že rok co rok nastřílí dvacet a více branek. Jeho role byla odlišná. Přínos týmu spočíval v tom, že dohlížel na své spoluhráče, aby se jim neděly nepravosti. Dvakrát v kariéře se mu podařilo vyhrát Stanley Cup.
Ač byl na ledě nespoutaný a nejevil známky strachu, jeho život po odchodu z cirkusu zvaném NHL je naprosto odlišný. Danielu Carcillovi výrazně komplikují život následky otřesů mozku.
Někdejší ostrý hoch se několikrát nechal slyšet, že mu následkem častých zranění hlavy chybí „roky vzpomínek.“ V několika interview také prohlásil, že by oba své prsteny za vítězství ve Stanley Cupu s klidem oželel a profesionální hokej přestal hrát klidně ve dvaceti, kdyby jemu a dalším hráčům řekli všechna rizika, která hokej přináší.
Po smrti svého kamaráda Steva Montadora se stal jedním z nejhlasitějších kritiků poměrů v NHL. Po skončení své profesionální kariéry proto založil nadaci Chapter 5. S pomocí svého (a Montadorova) bývalého týmu Chicago Blackhawks založil fit centrum TPD (Total Player Development).
Total Player Development je zaměřená na celostní přístup k tréninku. Skládá se z několika částí, v nichž Carcillo největší důraz klade na mentální složku každého výkonu. „Postupně jsme se transformovali z „posilovny“ těla na fitko pro mysl. Máme místnost zaměřenou na cvičení kognitivních funkcí, navázali jsme partnerství s lékaři,“ vysvětlil borec ostřílený 11 sezónami v NHL.

Carcillo měl v průběhu své kariéry problémy se závislostí na prášcích na tlumení bolesti. „Ve své kariéře jsem se často potýkal s bolestí. Díky cvičení jsem pochopil jednu důležitou věc – můj mozek ovládá mé tělo, nikoliv naopak. Tělo nerozhoduje o tom, jaké budu cítit emoce. Trénovat mozek je mnohem důležitější. Snažím se toto předat dětem a dorostencům,“ popsal svoje myšlenkové pochody.
Nový začátek
Sebevražda Steva Montadora v pětatřiceti letech byla pro Carcilla obrovskou ranou. Hokejisté si byli velmi blízcí i díky tomu, že se oba mimo led prali se svými démony. Oba trápily velké bolesti, které se snažili umlčet různými, často jejich tělům velmi škodlivými prostředky. Oba bojovali s alkoholismem.
Na základě těchto zkušeností se 182 centimetrů vysoké levé křídlo rozhodlo jednat – založil Chapter 5. Jejím hlavním úkolem je pomoci hráčům s přechodem z prostředí profesionálního sportu do „normálního“ života.
„Pokud jste utrpěli jedno nebo více zranění mozku, trpíte postkomočním syndromem (následky otřesů mozku projevující se ztrátami paměti, depresemi, bolestmi hlavy a dalšími symptomy), úzkostí po skončení kariéry, je odpovědí najít si práci. Jenže předtím musíme zjistit, kdo vlastně jste, a především zajistit správnou léčbu svých případných potíží,“ řekl muž s rovnou stovkou kanadských bodů v nejslavnější hokejové lize světa.
„Když zažíváte úzkostné stavy a deprese, nejspíše je to následek neléčeného nebo špatně léčeného zranění z doby vaší profesionální dráhy. NHLPA v tomto ohledu prakticky neexistuje a liga vše popírá,“ nebral si servítky Carcillo.
Bývalý bitkař rozhodně umí dát ránu i mimo led. „Všichni z okolí NHL a hráčské asociace vám řeknou, že hokejisté nepotřebují žádnou speciální léčbu zranění hlavy. Že nevidí souvislost mezi jejich problémy a neléčenými zraněními hlavy. Přitom NFL, MLS, MLB a všechny ostatní sportovní ligy toto přiznaly. Jediná NHL ne,“ rýpnul si do vedení obou hlavních hokejových organizací severoamerického kontinentu.
„Proč tu jsou e-maily z roku 1997, které vyšly najevo u soudu a jasně ukazují komunikaci Billa Dalyho, Garryho Bettmana a Colina Campbella (tři vysocí ligoví činovníci) o tomto tématu? Jasně v nich říkají, že musí zakázat bitky, protože páchají nevratné změny v hlavách hráčů,“ ptá se Carcillo.
„Colin Campbell má syna, kterému jsem já sám, a nejsem na to nijak pyšný, způsobil úrazy hlavy v našich četných bitkách. Vždyť přece musí vidět tu změnu, kterou opakovaná zranění hlavy jeho synovi způsobila?“ přidal osobní vzpomínku někdejší hokejový šílenec.
Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -