- Reklama -

NHL oficiálně oznámila, že své hráče na olympijské hry 2018 neuvolní

- Reklama -

Po několika letech nejistoty se zdá, že fanoušci nejlepšího hokeje světa mají konečně jasno. Příští olympijské hry v korejském Pchjongčchangu budou bez hvězd National Hockey League.
„Už dřív jsme dali najevo, že převažující většina klubových majitelů byla proti přerušení sezóny 2017-2018. Byli jsme otevřeni poslechnout si názory kterékoli ze stran, jež mohla být na věci zainteresována, aby mohla Rada guvernérů přehodnotit svůj postoj,“ stojí v ligovém prohlášení.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Uběhlo hodně měsíců a žádný významný dialog neproběhl. Místo toho jen Olympijský výbor vyjádřil názor, že účast hráčů NHL na OH 2022 v Pekingu je podmíněna účasti na OH 2018. Hráčská asociace vydala prohlášení, že nemá zájem zapojovat se do diskuze, která by udělala turnaj pro kluby atraktivnější.“
„Jako výsledek snahy vnést jasno do protichůdných zpráv a nesprávných spekulací tímto potvrzujeme náš záměr odehrát sezónu 2017-18 bez přerušení kvůli olympijským hrám. Tímto máme věc oficiálně za uzavřenou,“ končí NHL své prohlášení.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Liga nepodcenila ani názor fanoušků. Nechala si udělat průzkum, ze kterého vyšlo, že asi fanoušci účast hráčů NHL na olympiádě nepřejí. Ve Spojených státech vyjádřilo 73 procent hlasujících odpor k přerušení soutěže, v Kanadě to bylo těsnější, ale 53 procent si pořád taktéž přálo nechat příští sezónu plynule běžet.
Nejlepší hráči světa nehráli na olympijských hrách vždycky. Poprvé se pod pěti kruhy objevili až v roce 1998 v Naganu. Turnaj byl proto oslavován jako „turnaj století“. Od té doby jsme viděli hokejisty NHL na všech dalších olympijských hrách – 2002 v Salt Lake City, 2006 v Turíně, 2010 ve Vancouveru, 2014 v Soči. Ne vždycky se lize chtělo svoje hráče uvolňovat, pokaždé ale nakonec došlo ke shodě.
Olympijský výbor platil vždycky hokejistům NHL náklady spojené s cestováním, pojištěním a ubytováním, tentokrát však sdělil, že v roce 2018 tyto náklady hradit nebude. IIHF v čele s Reném Faselem naznačila, že by se na těchto platbách mohla podílet, NHL se ale nelíbilo, že by na to měly být použity peníze, které mají jít na mládež a na rozvoj samotné hry.
Pojištění je důležité. Hodně hokejistů se vrátilo z minulých olympiád zraněno. Jen na hrách v Soči si způsobili zranění John Tavares z NY Islanders, Henrik Zetterberg z Detroitu, Alexandr Barkov a Tomáš Kopecký z Floridy. Zranění všech těchto hráčů byla natolik vážná, že jim ukončila sezónu.
Nyní nás tedy čeká návrat do doby před Naganem, což nahraje zejména evropským týmům. Ty mají sice svoje nejlepší hráče také za mořem, pořád ale mohou sestavit slušné výběry z hokejistů působících v Evropě. Nejlépe na tom budou asi Rusové, kteří mají bohaté zastoupení v KHL.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -