- Reklama -

Nicklas Bäckström – vyhlášený nahrávač ukázal, že umí i skórovat

- Reklama -

Od svého vstupu do NHL má Nicklas Bäckström hlavně pověst vynikajícího nahrávače. Dlouho se mu zcela nedařilo vybalancovat vstřelené branky s hromadou asistencí. Bäckström totiž potřeboval najít rovnováhu mezi zakončením a silnou touhou připravovat šance pro spoluhráče. Až v letošní sezóně se mu konečně zase začalo dařit ve větší míře také střelecky.
Svůj podíl na tom určitě má i trenér Barry Trotz. Když přišel v minulé sezóně do Washingtonu, přidal se k zástupu lidí, kteří Bäckströma přemlouvali k intenzivnější střelbě. Z té mělo přijít i víc branek.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Připadá mi to, jako bych to poslouchal všechny ty roky tady,“ říká osmadvacetiletý Švéd. „Samozřejmě na to myslím. Některé zápasy střílím víc než jindy. Určitě to závisí na tom, o jaký typ utkání jde. Jestli máte šance nebo ne. Když mám možnost, o střelbu se snažím.“
V základní části soutěže se mu letos gólově dařilo, přestože o moc víc nestřílel. V 75 utkáních zaznamenal 20 branek, lépe si vedl pouze v sezónách 2008-09 (22 branek) a 2009-10 (33). V předchozích dvou ročnících (2013-14 a 2014-15) nechyběl jediný zápas a v 82 duelech se trefil vždy osmnáctkrát.
Washington byl letos suverénem soutěže v mnoha ohledech. Ve vstřelených brankách, kterých dával v průměru 3,02 na zápas (loni to bylo 2,89), byl lepší jen Dallas (3,23). Bäckström proměnil 15,5 procent svých střel, loni to bylo jen 11,8.
„Myslím, že je skutečně výjimečným nahrávačem, a proto ho tak lidé vidí,“ říká T.J. Oshie. „Umí se ale dostat i do střeleckých prostor. Dal za nás už několik klíčových branek. Určitě je jedním z ofenzivních lídrů, taky je hodně slyšet v kabině. Nasloucháme mu.“
Nároky na změnu herního stylu u některých hráčů vysvětlil trenér Capitals. „Tohle je liga pro střelce,“ říká Barry Trotz. „Myslím, že loni jsme to měli v hlavách nastavené jinak. Byli jsme týmem nahrávačů v lize pro střelce. Nebyl to pro nás nejlepší recept. Snažili jsme se hráčům vysvětlit, že mají trochu víc střílet a oni ukazují, že to umí.“
V základní části NHL dal Bäckström v dresu Washingtonu již 165 branek (652 utkání) a posunul se v klubových statistikách na dvanácté místo před Kellyho Millera (162 gólů, 940 utkání). „Pořád se vidím víc jako nahrávač, ale styl jakým hrajeme, vám přinese i nějaké střelecké příležitosti. Puk se ke mně tento rok často odrážel,“ uzavírá rodák z Gävle.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -