- Reklama -

Novým koučem Montrealu jmenován Martin St. Louis!

- Reklama -

Tak tohle je hodně překvapivá novinka, která včera dorazila z La belle province. Ne snad proto, že by se v Montrealu výměna kouče nečekala. Slavný klub zažívá jednu z nejhorších sezón ve své předlouhé historii a krčí se u dna ligové tabulky. Kouč Dominique Ducharme tak byl včera, po roce ve funkci hlavního kouče Habs, zbaven svých povinností. Překvapením je ale jméno jeho nástupce. Tím se stal bývalý vynikající hráč Martin St. Louis.

Změna na postu hlavního kouče přichází nedlouho poté, co dlouholetého generálního manažera Marca Bergevina vystřídal Kent Hughes. Ducharmea nezachránila ani skutečnost, že svůj tým dovedl v minulé sezóně až do finále Stanley Cupu, kam se Canadiens podívali poprvé od roku 1993, což byl velký úspěch a taky překvapení. I když je potřeba zmínit, že tomu nahrály okolnosti a dočasný vznik ryze kanadské divize s jistotou čtyř postupujících do play-off.

I tak ale byly výkony Habs příjemným překvapením a sledovat jejich cestu do finále byla velká zábava. Vždyť z cesty odvalili třeba silné Vegas. Letos ale přišlo kruté vystřízlivění a novému vedení došla trpělivost. Ono už to tak v životě bývá, že si nový šéf chce přivést svoje lidi.

Výkonný viceprezident hokejových operací Jeff Gorton se s novým koučem velmi dobře zná. V roce 2014 působil jako skaut a asistent generálního manažera u New York Rangers, když Jezdci získali St. Louise z Tampy.

- Reklama -

Oba kouče, odcházejícího i toho nového, spojuje fakt, že oba prošli univerzitou ve Vermontu, dokonce se tam potkali jako spoluhráči. Asi by tehdy nevěřili, kdyby jim někdo řekl, že jednou oba povedou slavné Montreal Canadiens. Úzkou vazbu má St. Louis i na generálního manažera Kenta Hughese. Jeho syn Ryan St. Louis totiž hraje za Northeastern University se dvěma syny nového montrealského manažera.

Nicméně St. Louis má jen minimální trenérské zkušenosti. Na vrcholné úrovni nikdy netrénoval. Nejen, že nemá předchozí zkušenost ze střídačky klubu NHL, nikdy nevedl ani žádný tým v AHL nebo jiné profesionální lize. Trénoval pouze své syny, když vedl žákovský celek do třinácti let. V klubu NHL působil po ukončení hráčské kariéry jen krátce, když v ročníku 2018-19 sloužil jako konzultant u Blue Jackets. A nyní má rovnou usednout do horkého křesla v klubu, kde je abnormální tlak.

Přesto dostal přednost před jinými jmény, která se v souvislosti s touto pozicí také hodně skloňovala, jako jsou Patrick Roy, Benoit Groulx, Guy Boucher, Joel Bouchard nebo Jim Montgomery. Podle generálního manažera Kenta Hughese ale St. Louis naprosto splňuje představu moderního a ofenzivně zaměřeného kouče. „Jsem rád, že můžeme Martyho přivítat v naší organizaci. Nejen, že byl vynikajícím hokejistou, ale je to také velmi soutěživý chlap, prověřený vítěz a bojovník,“ prohlásil GM Hughes.

První komentáře se shodují v tom, že by nový kouč měl zejména pomoci Coleu Caufieldovi. Oba muže spojuje menší vzrůst a nesmírný ofenzivní talent. Pokud má někdo talentovaného mladíka probudit, může to být právě St. Louis, který má u označení své funkce přídomek „dočasný“.

Šestačtyřicetiletý rodák z Lavalu v provincii Quebec má jako hráč ve sbírce Stanley Cup (2004), olympijské zlato (2014) i prestižní individuální trofeje. Hned dvakrát obdržel Art Ross Trophy za to, že ovládl ligovou produktivitu, a nechybí mu ani trofej z nejcennějších – Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny (2004). V listopadu 2018 byl uveden do Hokejové síně slávy. To vše přesto, že nebyl nikdy draftován a do slavné ligy se naplno prosadil až v pětadvaceti letech po přestupu z Calgary do Tampy.

Jak se Martymu povede v roli kouče historicky nejúspěšnějšího klubu?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -