- Reklama -

Rask ukončil kariéru. Zdraví mu nedovolí pokračovat

- Reklama -

Moc toužil po tom dát se zdravotně natolik do pořádku, aby mohl se svým týmem ještě jednou zaútočit na Stanley Cup. V létě šel na operaci, v listopadu začal bruslit a v lednu podepsal s Bruins jednoletý kontrakt. Tělo ale řeklo dost. Jeho návrat tak neměl dlouhého trvání, všehovšudy letos odchytal čtyři duely. V dojemném prohlášení, které klub včera publikoval, oznámil čtyřiatřicetiletý Tuukka Rask konec kariéry.

Mnozí jej považují za nejlepšího brankáře v historii klubu. Statistiky mluví jasně. Je klubovým rekordmanem v počtu výher, ve sbírce má Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana sezóny, a pokud jde o úspěšnost zásahů za celou kariéru, patří mu dokonce třetí příčka mezi všemi gólmany v historii.

V roce 2011 vyhrál Stanley Cup jako náhradník Tima Thomase. V letech 2013 a 2019 už stál v brance jako jednička, když to Bruins znovu dotáhli až do finále Stanley Cupu, další pohár ale do sbírky nepřidal. V Soči 2014 vybojoval s finskou reprezentací olympijský bronz.

- Reklama -

„Doufal jsem, že tento den nikdy nepřijde,“ stojí v úvodu jeho prohlášení. „Když jsem se v létě rozhodl jít na operaci, věděl jsem, že návrat na led pro mě bude velkou výzvou. Ale taky jsem věděl, že to musím udělat, pokud chci mít šanci vrátit se ještě někdy na svou nejlepší úroveň,“ píše Fin.

„Všechny ty tréninky a rehabilitace jsem podstupoval s cílem, abych se mohl vrátit, vyhrávat a pomohl týmu k dalšímu útoku na Stanley Cup. Moje tělo ale nereaguje tak, jak je potřeba, abych mohl předvádět výkony, jaké si mí spoluhráči a naši fanoušci zaslouží,“ dodal.

A pak přišlo zásadní oznámení. „S těžkým srdcem vám tedy musím oznámit, že končím svou profesionální hokejovou kariéru. Jsem velmi smutný, že odcházím, ale také velmi šťastný, že jsem posledních patnáct let mohl sdílet s nejlepšími spoluhráči a fanoušky v nejskvělejším sportovním městě na světě,“ pokračoval Rask a přidal několik konkrétních vzpomínek.

„V roce jsme přinesli jsme do Bostonu Stanley Cup. V letech 2013 a 2019 jsme došli do finále. Zahráli jsme si v České republice, Severním Irsku nebo Číně. Nesmím zapomenout ani Winter Classic. Jsem také vděčný, že jsem mohl reprezentovat Finsko na mezinárodní scéně a získat bronzovou olympijskou medaili.“

„Všechny tyto zkušenosti a zážitky byly neuvěřitelné. Nejvíc si ale budu pamatovat přátelství se svými spoluhráči, trenéry a dalšími zaměstnanci klubu. Vzpomínky a kamarádství tu budou navždy,“ věří gólman, který má blízko i k České republice.
A jaké jsou jeho další plány? „Těším se, že strávím více času se svou rodinou a přáteli, kteří mě nikdy nepřestali podporovat v tom, abych šel za svým snem. Z mnoha důvodů je pro nás Boston výjimečným místem a naším druhým domovem. Těšíme se, že zůstaneme jeho součástí,“ slíbil rodák ze Savonlinny.

„Zvláště bych chtěl poděkovat rodině Jacobsových, Camu Neelymu a Donu Sweeneymu, trenérům, kustodům a ostatním zaměstnancům za vše, co pro mě za ta léta udělali. Nikdy jsem nechtěl hrát za jiný tým a jsem hrdý, že jsem tento dres nosil po celou svou kariéru,“ uzavřel své prohlášení Tuukka Rask.

Loučí se další výrazná postava, která zanechala v NHL nesmazatelnou stopu. Bude to stačit na vyvěšení dresu pod strop a uvedení do Síně slávy? Na to si budeme muset nějakou dobu počkat. Každopádně se sluší sympatickému Finovi zatleskat a popřát vše nejlepší do další životní kapitoly.

 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -