- Reklama -

Oilers se loučili s bývalým legendárním ochráncem Davem Semenkem

- Reklama -

Fanoušci a bývalí spoluhráči ve čtvrtek vzdali poslední hold muži, který se neproslavil velkými góly nebo významnými statistikami. Někdejší ikony Edmontonu se ovšem v 80. letech mohli spolehnout na to, že je Dave Semenko nikdy nenechá na holičkách a zastane se jich na ledě při jakýchkoliv potížích. Na konci června však odvážný zastánce hvězd prohrál boj se zákeřnou nemocí.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Dave Semenko odehrál v 80. letech přes 500 zápasů v NHL, osm z devíti sezón přitom strávil v Edmontonu, kde po boku budoucích hokejových legend jako Wayne Gretzky, Mark Messier, nebo Paul Coffey dvakrát slavil triumf ve Stanley Cupu.
„Myslel víc na naši kariéru, než kdokoliv jiný a měl na tým pozitivní vliv na ledě i mimo něj. Vždy jsem říkal, že je jako Santa Claus: rodiče se jej nemohou dočkat, zatímco děti jsou z něj k smrti vyděšené,“ řekl na rozloučení v hale Rogers Place viditelně dojatý Wayne Gretzky.
Už během působení v konkurenční lize World Hockey Association se o něm hodně vědělo a svůj velký respekt si udržel i po přechodu Edmontonu do National Hockey League. Jeho role v týmu a přínos byl obrovský.
„Byl trochu starší než my, takže byl jako náš starší brácha. Uměl si dělat legraci sám ze sebe a často vtipkoval i na účet ostatních, ale vždy jen v dobrém. Udržoval v šatně dobrou pohodu a každý se na něj mohl spolehnout,“ vzpomínal i kanadský centr Mark Messier.
Semenko byl dlouhá léta mimořádně oblíbený i mezi fanoušky Oilers. „Když ho vyměnili do Hartfordu a přijel k nám na první zápas po výměně, všichni fanoušci v hale měli na rukách černé pásky s jeho číslem 27, tak moc ho lidi milovali…,“ připomněl Gretzky a přidal jednu humornou příhodu z tohoto utkání.
„V polovině zápasu jsme vedli už 5:0, když Dave jel sám na branku. Všichni v hale i my na střídačce jsme povstali, a když nedal, tak jsme zklamaně mávli rukou,“ rozesmál přítomné Gretzky. „Když skončila třetina, šli jsme za gólmanem (Grant Fuhr, pozn. redakce) a říkali: Grante, proč jsi ho nemohl nechat skórovat? A on nám povídá: Kluci, upřímně – roztáhnul jsem nohy, jenže mě trefil do betonu.“

„Hráči vám řeknou, že byl pro ně jako starší bratr, na kterého se můžete obrátit v jakékoliv situaci. V našich vzpomínkách takový vždy zůstane. Ani nedokážu popsat moje pocity, když jsem se dozvěděl o jeho skonu,“ řekl bývalý kouč úspěšné dynastie Oilers Glen Sather.
„Myslím, že každý by si nyní měl uvědomit svou smrtelnost a myslet na budoucnost. Nikdo tu nejsme navždy a dnešní těžký den nám to připomíná,“ dodal Messier.
Semenko začal hrát za Edmonton jako dvacetiletý tehdy ještě ve WHA a o dva roky později už ve stejném dresu brázdil led NHL. Po dvou vítězstvích ve Stanley Cupu jej klub v roce 1986 vyměnil do Hartfordu, poslední sezónu 1987-88 pak odehrál v Torontu.
Pak se ještě vrátil do Edmontonu a v klubu pracoval jako asistent, rozhlasový komentátor, skaut, a také ambasador Oilers. Zemřel 29. června na rakovinu slinivky ve věku devětapadesáti let.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -